Hírek

Az enyhe idő kedvez a gabonának

Egy hónapja még amiatt aggódtak a gazdák, hogy a porba vetett búza kikel-e. Az eddigi tapasztalatok alapján többségében igen, sőt, még erősödni is tudtak a csapadékosabb vidékeken.


Vannak azonban nagyon fejletlen állományok is − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára. Országos szinten épp ezért meglehetősen vegyes képet mutatnak a vetések. Ez abból a szempontból biztató, hogy várhatóan a teljes, több mint egymillió hektáros vetésterületen kikel a búza. Azt azonban, hogy milyen hozamok várhatóak, még lehetetlen megjósolni.

A repcének már nem nagyon használ a mostani csapadék. Az őszi aszály miatt az elvetett 282 ezer hektár negyede egyáltalán nem kelt ki. Ennek egy részét még az ősszel újravetették kalászossal, de a terület nagyobb hányadát már csak tavasszal hasznosítják a termelők. A vetések közel fele kritikus fejlettségű, sok helyütt táblán belül is eltérő időben kelt ki a vetés, így esély sem volt arra, hogy egységes növényállomány fejlődjön ki − mondta Tóth István.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés