Hírek

Az alakorbúza lehet a válasz a globális felmelegedésre

Biztató eredményei vannak az időjárás viszontagságainak ellenálló ősi gabonafélék nemesítésére és nagyüzemi kipróbálására irányuló hazai kutatásoknak. Az eddig szinte példátlanul enyhe tél következtében várható a kártevők, gombák és gyomok elszaporodása, valamint a szokatlanul száraz időjárás is veszélyeztetheti az idei termést Az elmúlt évek időjárási szélsőségei szinte állandósultak, ezért a rezisztens haszonnövények egyre inkább felértékelődnek. A problémára Európa és a világ számos növénykutató intézetében keresik a választ és úgy tűnik, hogy az újonnan előállított, emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra is jól felhasználható alakorfajták jól bizonyítottak az elmúlt években.

Az alakor, vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) egy diploid faj, az egyik legkorábbi, emberek által termesztett búza. Vad alakjától (Triticum boeoticum) nem sokban különbözik, csupán nagyobbak a szemei ezért nem is tekinthető külön fajnak. őshazája Kis-Ázsia. Ez az ősi gabonaféle képezte az emberiség alapvető élelmiszerellátásának alapját. Előnyei a hagyományos búzával szemben, hogy sokkal igénytelenebb, mind talajra, mind éghajlatra. Hegyvidékeken kb. 900 méteres magasságig sikerrel vethető, és a decemberi vetést is eltűri. Betegség nem, vagy csak ritkán támadja meg. Az alakorbúza Európában főként olyan régiókban maradt fenn, ahol tradicionális termékek előállítására használják. Hazánkban a 19. század közepéig termesztették ezt a rendkívül jó alkalmazkodóképességgel rendelkező, szinte minden betegséggel szemben ellenálló, a marginális területeket jól hasznosító, késői érésidejű fajt. Az ökológiai gazdálkodás egyre növekvő térhódításának köszönhetően a hazai organikus nemesítők felkarolták a majdnem feledésbe merült alakorbúzát, hogy olyan új fajtáit hozzák létre, amelyek megfelelnek a modern ökotermelők és a feldolgozóipar elvárásainak.

A Nemzeti Technológia Program forrásainak támogatásával nemrégiben előállított alakorfajták nemcsak elviselik, de jól is érzik magukat az organikus gazdálkodás keretei között.  A megváltozott időjárás okozta viszontagságokhoz jól alkalmazkodnak a magyar szakemberek által nemesített új alakorbúza fajták.  A kutatási eredmények bizonyítják, hogy a szárazságtűrő, kiváló gyomelnyomó képességű, gombákkal szemben is ellenálló alakor típusok nagyon jól bírják a kedvezőtlen körülményeket, és stabil terméssel válaszolnak a szélsőséges időjárás kihívásaira –mondta az új növényeket nagyüzemi szinten tesztelő gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. fejlesztési igazgatója, Várhelyi Zoltán. Bár az új típusok termésátlaga nagyjából kétharmada az elterjedt, modern búzákénak, ezt a mennyiséget kedvezőtlen körülmények között is stabilan teljesítik. Sokkal ellenállóbbak a különböző környezeti hatásokkal és a 2009-óta minden évben tapasztalható időjárási anomáliákkal szemben. Intenzív körülmények között termőképessége nem versenyképes, azonban organikus gazdálkodásban kiválóan teljesít.

A hazánkban biotanúsítást végző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetője. Dr. Roszík Péter szerint, ha az egyre gyakrabban szélsőséges időjárás miatt az ellenállóbb típusok terméshozama megközelíti az intenzív fajtákét, az robbanásszerű változásokat hozhat a termelésszerkezetben. A búza esetében ez az arány az időjárás miatt lassan, de biztosan eltolódni látszik az organikus termesztés javára. Az alakorból kiváló minőségű liszt készíthető, mely sárgás színezetű. Az alakor lizin- mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma igen magas, szénhidrát-tartalma alacsony. Az alakorbúza fajtáiból nyert liszt alacsony sikértartalmú – nem gluténmentes – és a szemekből nyert őrlemény rostanyag tartalma (totál arabinoxilán) is kiemelkedő. Ideális gabona a modern „reformkonyhához”. A belőle készített étel könnyen emészthető. Erdélyben ősi lepényféléket, pogácsát és kenyeret sütnek belőle; az így sütött kenyér íze a Svájcban divatos „dióskenyérre” hasonlít.

forrás: Élelmiszer Online, wikipédia

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés