Hírek

Neves botanikus mesélt a karácsonyi hagyományokról

A pécsi Janus Pannonius Múzeum botanikusának segítségével közelítünk a karácsonyi ünnepkör mára elfeledett szokásaihoz. Dénes Andrea, aki egyúttal az Erdőkóstoló című blog és az Etnobotanika elnevezésű Facebook-oldal szerkesztője is, az ételekhez, zöldségekhez, gyümölcsökhöz fűződő hagyományokat és hiedelmeket veszi górcső alá.

A hazai néprajzos kutatók szerint egykor széles körben elterjedt volt, és a karácsonyi asztal- és vacsora fontos elemeként sem hiányozhatott a dió, a fokhagyma, a bab, a lencse és a mák mellől az alma. E gyümölcsöt szerelmi jóslásra, szépség- és egészségvarázslásra, az állatok fejlődésének serkentésére használták többek között – fejtette ki Dénes Andrea.

Az almával majdnem egyenlő fontosságú volt a dió, ami szintén az ünnepi vacsora része volt, és nemcsak a karácsonyi asztalra, hanem a termőágra vagy a karácsonyfára is került aranyozva, ezüstözve díszként.

Forrás: pexels.com

A dióhoz fűződő hiedelmek legtöbbje egészség-, betegség- vagy haláljóslással kapcsolatos. Akinek rossz, férges dió jutott, az megbetegedésre utalt, vagy közelgő halálát jelezte. A dió a szentesti játékokban, az éjféli miséig eltöltött időben is szerephez jutott. Többfelé dióban kártyáztak vacsora után – említette példaként.

Most pedig lássuk, hogy miként jutottak szerephez a betegségelhárító és időjósló zöldségek, mindenekelőtt a fokhagyma!

A fokhagyma a karácsonyi vacsora fontos része is, gyógyító- valamint baj- és betegségelhárító szerepe is volt. A hozzákapcsolódó hiedelmek szerint többféle módon is használták, és a karácsonyi vacsora része is volt.

A fokhagyma a boszorkányok ellen is védett. Karácsonyesti harangszókor az ajtókat fokhagymával kenték be, keresztet rajzoltak rájuk, hogy védekezzenek a rossz szellemek ellen, máshol a karácsonyi asztal alatt tartott fokhagymával a marhák szarvát kenték meg tejrontás ellen.

Karácsonykor számos növényi étel volt a hagyományos vacsora része is. A böjtölő katolikusoknál gyümölcsökből, zöldségekből és magokból készült. A többi között az alma és a dió a vacsorának is része volt és persze a fokhagyma is, ma mondhatnánk: előételként, önmagában vagy mézzel fogyasztva.

Következő fogásokként leggyakrabban aszalt gyümölcsleves volt, többnyire fahéjas aszaltszilva-leves, aszaltvackor-leves, néhol borban főtt aszalt szilva, amit borlevesnek mondtak – fűzte hozzá.

Aztán babos vagy lencsés étel következett, végül valamilyen mákos tésztaétel, köztük mákos csík, mákos guba-, derelye- vagy dödöle. A sült tök is gyakori karácsonyi fogás volt régen. A katolikusok az éjféli mise után már húsos ételeket ettek: kocsonyát vagy disznótorost, amihez sokfelé elengedhetetlen volt a tormagyökér, abból is a tormaszósz vagy a tejfölös torma. A református karácsonyok persze nem voltak ennyire szigorú étrendűek és húsmentesek – zárta szavait.

agrotrend.hu / bama.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Szakmai partner
Nyakas Farm
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés