Hírek

Német kormány: szankciók húsfogyasztók és gazdák ellen a fenntarthatóság jegyében

Jelentősen emelnék a hústermékek adóját – a gazdák tiltakoznak a terv ellen.

A német gazdák és hústermelők hamarosan megérezhetik egy újabb kormánydöntés súlyát, amely a zöldpolitika és az éghajlatváltozás nevében a húsfogyasztást bünteti – írja a The European Conservative hírportál. Mint felhívják rá a figyelmet, a német a mezőgazdasági tanácsadó testület, a Zukunftskommission Landwirtschaft (ZKL) azt javasolja, hogy a hústermékekre kivetett hozzáadottérték-adót 7 százalékról 19 százalékra emeljék, ami jelentős pluszterhet jelentene a fogyasztóknak és így a hústermelőknek is, hívja fe rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Forrás: pixabay.com

A hústermékekre kivetett magasabb adóra azért van szükség, hogy csökkentsük az élelmiszeripar környezetre gyakorolt hatását és növeljük az állatok jólétét – közölte a kormány által összehívott csoport, amely a mezőgazdasági ágazat, a kiskereskedelmi vállalkozások, valamint a fogyasztó- és állatvédő csoportok képviselőiből áll.

Cem Özdemir zöldpárti mezőgazdasági miniszter üdvözölte a javaslatot. A Bild című napilap szerint ő már régóta támogatja a hús árának emelését az állattenyésztés jobb feltételeinek finanszírozása érdekében. Özdemir ugyanakkor a gyümölcsök és zöldségek áfáját nullára akarja csökkenteni, „egészségfejlesztő hatás” szándékával.

A Német Gazdaszövetség (DBV) lobbicsoportja ugyanakkor elutasította a steakek, kolbászok, sonkák és más hústermékek adójának emelését, mondván az állattenyésztés feltételeinek javítására szánt pénzt közvetlenül az állami költségvetésből kellene előteremteni.

„Emellett biztosítani kell, hogy a gazdák megkapják a szükséges támogatást” – mondta Joachim Rukwied, a DBV vezetője.

Nem ez az első eset, hogy a baloldali-liberális kormány felbőszítette a gazdákat. Mint ismert, az év elején tömeges tüntetéseket szerveztek, bírálva a kabinet klímapolitikáját, a bürokráciát és a gazdák megélhetését tönkretevő adóemeléseket. Ezek a népszerűtlen zöldintézkedések hozzájárultak ahhoz, hogy csökkent az emberek bizalma a kormányban, és a választóknak csak körülbelül egyharmada támogatja a jelenlegi kabinetet alkotó három párt valamelyikét – emlékeztet a The European Conservative. Egy januári felmérés szerint az emberek 86 százaléka azt mondta, hogy együtt érez a tiltakozó gazdákkal.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés