Gazdálkodás

Hírek

Árcsökkenés várható a zöldségpiacon

Az egy évvel korábbinál olcsóbbak lettek a zöldségek a nagybanin és a piacokon is, csupán egy-két fajtánál érzékelhető drágulás az egy évvel korábbihoz képest. Az árcsökkenés folytatódhat a hazai termékek megjelenésével. – írja a világgazdaság, vg.hu.

Burgonya

A Budapesti Nagybani Piacon a hétfői árak szerint a hazai első osztályú újburgonyát kilónként 1000–1200 forint közötti áron, az áttelelt hazai krumplit 240–300, míg az importot 300–400 forintért kínálták. Ezek az árak elmaradnak az egy évvel ezelőttitől: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) április második hetében 11 százalékos árcsökkenést mért, azóta pedig a legfrissebb áradatok szerint ennél is nagyobb mértékű az áresés.

Az öt nagy budapesti vásárcsarnokban ugyanis az idén április 19-i és az egy évvel korábbi legmagasabb burgonyaárak 1280 és 2498 forint között, addig idén 1980 forint között váltakoztak úgy, hogy az újburgonya ára mindenütt csökkent az előző évihez képest.

Forrás: pixabay.com

Paradicsom

A hazai 40–47 milliméter méretkategóriájú gömbparadicsom 875, a 47–57 milliméteres pedig 910 forintos kilónkénti heti átlagáron került a nagybani piac választékába április második hetében, az előző évi azonos heti árához képest 10, illetve 14 százalékos a csökkenés.
Ez a vásárcsarnokokban is megjelent: a Nagycsarnokban például az egy éve 698 és 1980 forint közötti kilónkénti áron kínált paradicsom ára múlt pénteken 680 és 1280 forint között volt.

Forrás: pixabay.com

A hagymapiacon előztek a lilák

Mérsékeltebben lettek olcsóbbak a saláták, itt a belpiaci fejes saláta a tavalyi 15. hetinél 2 százalékkal alacsonyabb, 245, a lollo tépősaláták pedig 288 forintos darabáron, az egy évvel korábbinál 4 százalékkal olcsóbban szerepeltek a kínálatban.

Bezuhant ugyanakkor a vöröshagyma ára: a hazai barna héjú, 40–70 milliméter átmérőjű vöröshagymát a tavalyit 35 százalékkal alulmúló 260, az importterméket pedig az egy évvel korábbinál 43 százalékkal olcsóbban, 280 forintért kínálták.

Ezzel szemben a lila hagyma ára kilőtt: ebből belföldit az egy évvel ezelőttinél 52 százalékkal drágábban, 500 forintért, a hollandiait pedig 37 százalékkal magasabb áron 560 forintért árusítottak.

Forrás: pixabay.com

Jön a hazai

A hajtatott, majd a szabadföldi magyar zöldségtermés felfutásával a következő hetekben várhatóan csökken az importtermékek kínálata, illetve egyes zöldségfélékből, mint például

  • a csiperkegomba,
  • a petrezselyem,
  • a sütőtök,
  • a torma,
  • a spenót,
  • a cékla, illetve
  • a kínai kel,

nem is jelent meg a kínálatban import a belföldi mellett.

A kígyóuborkánál például ez úgy néz ki, hogy az év első hónapjaiban a spanyolországi termék uralja piacot (idén a tavalyinál 30 százalékkal alacsonyabb, 808 forintos kilónkénti átlagáron), április elejétől pedig pedig már csak a belföldi kígyóuborka volt jelen a felhozatalban. Ennek az ára az egy évvel ezelőttihez képest 20 százalékkal, 833 forintra csökkent a 9–15. hét közötti időszakban.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés