Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Navracsics Tibor: A céljaink közösek, modern és stílusos vidéket szeretnénk teremteni

 Lajoskomáromban Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter vidéki vállalkozások vezetőivel találkozott a Modern és Stílusos Vidék Üzleti Közösség (MSVK) eseményén, mely mára már közel 60 vállalkozást tömörít. A nap témája a területfejlesztési politika aktuális és jövőbeli kérdései és az egyes régiók fejlettsége volt.

forrás: MSVK

Navracsics Tibor előadásában hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy hazánk az Európai Unió legélhetőbb országai közé tartozzon, szükség van a vidék népességmegtartó erejére, valamint a városok mellett az élhető vidékre. Ehhez 2027-ig 10 ezer milliárd forint európai uniós és hazai forrás áll rendelkezésre, melynek jelentős része vidéken megvalósuló fejlesztésekre fordítható.

„A céljaink közösek, modern és stílusos vidéket szeretnénk teremteni. Azt szeretnénk elérni, hogy kistelepülésen élni ne életminőségek közötti különbséget, hanem az életstílus melletti választást jelentsen. A vidék népszerűségének és megtartó erejének növeléséhez versenyképes megélhetést biztosító, vonzó és helyben elérhető munkahelyekre, jó minőségű és magas életszínvonalat biztosító infrastruktúrára és szolgáltatásokra van szükség. Ez az oka annak, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban a településfejlesztési programon keresztül, valamint a Vidékfejlesztési Program kibővítésével korábban nem látott mennyiségű uniós és hazai forrás áll majd rendelkezésre a helyi igényeken alapuló fejlesztésekre.” – emelte ki Dr. Navracsics Tibor a találkozón.

forrás: MSVK

“Az üzleti közösségünkben jelenlévő vidéki vállalkozások pontosan ezen dolgoznak: munkahelyeket teremtenek, elhozzák a minőséget vidékre, mely által emelik az adott település, régió életminőségét, hozzájárulnak a fejlődéshez. Mi pedig folyamatosan azon dolgozunk, hogy ők ebben a munkában ne maradjanak magukra. Napi szinten látjuk és tapasztaljuk, hogy ezeknek a vállalkozóknak elengedhetetlen igénye, hogy hasonlóan gondolkodó vezetőkkel találkozzanak, kapcsolódjanak akár egy minőségi időtöltés, akár szakmai keretek között. “ – osztotta meg Petrik Ida, a közösség alapítója.

forrás: MSVK

A fenti célkitűzések eléréséhez azonban még hosszú út áll előttünk, hiszen jelenleg egyetlen vidéki régiónk sem éri el az EU régiók fejlettségének átlagát az egy főre jutó GDP százalékában. A legfejlettebb közép-dunántúli régió 71 %-ot, míg a legfejletlenebb régiók, a dél-dunántúli, észak-magyarországi, dél-alföldi és észak-alföldi mindössze 50-55 %-át érik el jelenleg az uniós átlagnak.

„A források legalább 65%-át a 4 leghátrányosabb helyzetű magyar régióban használjuk majd fel. A célunk, hogy az évtized végére minden magyar régió felzárkózzon az uniós fejlettségi átlaghoz.” – mutatott rá a miniszter.

forrás: MSVK

A folyamatosan bővülő közösségben az ország teljes területéről vannak tagok, Tokajtól az Őrségig a legkülönbözőbb iparágakat képviselve. Az általuk kapott visszajelzésekből is az rajzolódik ki, hogy jelentős fejlettségi különbségek vannak az egyes régiók között.

A hátrányos helyzetű régiókban működő vállalkozások jelentős kihívásokkal szembesülnek a foglalkoztatás és a versenyképesség területén is. Büszkék vagyunk azonban arra, hogy tagjaink bárhol is működjenek az országban, hisznek abban, hogy érdemes támaszkodni hagyományainkra és ragaszkodni a kiemelkedő minőséghez, vagyis a múltra építeni a jövőt. A munkájuk a szenvedélyük is, amihez mi egy támogató és inspiráló közeget nyújtunk, ahol tudást és tapasztalatot cserélhetnek.” -mondta Petrik Ida, ügyvezető.

forrás: MSVK

 

Agrotrend.hu/ msvk

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés