Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Természet

Mit kell tenni, ha „valami por” borítja be növényeinket?

A növekedési időszak előrehaladtával ügyelni kell arra, hogy ne jelenjen meg a növényeken fehér vagy szürkésfehér por. Ez ugyanis a lisztharmat. Egy gomba, amely a gyümölcsök, zöldségek és virágok széles skáláját érinti, és bevonja leveleiket, szárukat, virágaikat és súlyos esetekben az egész növényt. Nem szép. És ártalmas.

A jó hír az, hogy a lisztharmat valószínűleg nem fogja megölni a növényeket, kivéve, ha a fertőzés különösen súlyos (Fotó: Pixabay)

Egyes növények érzékenyebbek, a hortenzia, az orgona és a bazsarózsa a leggyakoribb célpont. A sebezhető növények közé tartozik még az azálea, az áfonya, a dáliák, a delphinium, az uborka, a rododendron, a rózsa, a oroszlánszáj, a gyöngyvessző, a tök, a lilaakác és a rézvirág. Ha ezek közül bármelyiket termeszti, rendszeresen figyelje meg a tüneteket.

A jó hír az, hogy a lisztharmat valószínűleg nem fogja megölni a növényeket, kivéve, ha a fertőzés különösen súlyos.

Kezelés nélkül azonban a levelek felkunkorodhatnak, és sárgává vagy barnává válhatnak, a virágok lehullhatnak, és a virágzási idő lerövidülhet. A gomba a növényeket is gyengítheti, és meggátolja a fotoszintézist, csökkenti tápanyag-felvevő képességüket.

Mit kell tenni?

Amint észreveszi a betegségről árulkodó porszerű bevonatot, távolítsa el az érintett leveleket, és dobja a szemetesbe; ne hagyja őket a növény mellett, mert spóráik továbbra is megfertőzik a közeli növényeket.

Ha a betegség néhány levélnél tovább haladt, vagy a tünetek fokozódását kezdi észrevenni, alkalmazzon kertészeti vagy neemolajat a csomagolási utasítások szerint.

Alternatív megoldásként keverjen össze 1 evőkanál szódabikarbónát 1/2 teáskanál kertészeti olajjal vagy folyékony mosogatószerrel kb. 3 liter vízben, és alaposan permetezze be a növényeket, beleértve a levelek alsó részét is.

A szódabikarbóna nem gombaölő, de lúgossága gátolja a spórák csírázását, amelyek savas környezetet igényelnek. Amint a pH visszatér a normál értékre, a gomba újra szaporodik, ezért valószínűleg ismételt alkalmazásra lesz szükség. Ennek ellenére kerülje a túlkenést, mivel a szódabikarbóna sót tartalmaz, és a túl sok só káros a növényekre.

A súlyos fertőzések leküzdéséhez szintetikus, kénes vagy biológiai gombaölő szer alkalmazása szükséges.

Ha növényeit korábban érintette, a kiválasztott gombaölő szer megelőző alkalmazása segít megelőzni az újbóli megjelenést.

Általános gyakorlatok

A lisztharmat általában tavasszal vagy nyár elején jelenik meg. Bár meleg, párás körülmények között a legveszélyesebb, hűvösebb éghajlaton is megtalálható. Az egyszerű, nem vegyszeres gyakorlatok sokat segíthetnek a fertőzések megelőzésében, bárhol is legyen.

  • Ha rendelkezésre állnak, keressen és ültessen rezisztens növényfajtákat.
  • Gondoskodjon arról, hogy a napfényt kedvelő növények naponta legalább 6 órán át közvetlen napfényben részesüljenek.
  • A fiatal növényeket megfelelően helyezze el, figyelembe véve a kifejlett méreteket. A zsúfoltság megtartja a nedvességet, ami lehetővé teszi a penész és a gombás betegségek fejlődését.
  • Kerülje a fej feletti öntözést. Ehelyett irányítsa a vizet a talajba a gyökérzóna felett.
  • Rendszeresen metssze meg az ágakat és a szárakat, hogy elegendő légáramlást biztosítson a növényeken keresztül és a növények között. Ez azt is lehetővé teszi, hogy a napfény minden növényi részt elérjen.
  • Ha a növényei megfertőződnek, távolítsa el a lehullott leveleket és a növényi törmeléket a kerti ágyásokról, hogy megakadályozza a terjedést és az újbóli előfordulást.
  • agrotrend.hu/https://www.magro.hu/
Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés