Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Természet

Hőszigetelés növényekkel? Sokan próbálták már, ezt a trükköt viszont kevesen ismerik

Hőszigetelés növényekkel? Sokan próbálták már, ezt a trükköt viszont kevesen ismerik

Amikor hőszigetelésre gondolunk, a téli fűtési szezon jut eszünkbe, na és persze az, hogy mennyit lehet spórolni, ha ingatlanunk megfelelően van szigetelve. Nem is gondolnánk, de ez nyáron is sarkalatos pont lehet. Amikor a falak és a belső terek túlzottan felmelegszenek erős napfényben, a homlokzat növényvilága természetes szigetelőként működik, elnyeli a napsugarakat, mielőtt azok elérnék a homlokzatot.

Ez különösen igaz a nem szigetelt otthonokra, ahol a zöldítés segíthet az ingatlanunk hűtésében, mindemellett a növényekkel végzett homlokzathűtés villamosenergia-költséget takarít meg és aktívan hozzájárul a klímavédelemhez is.

HelloVidék: Egyre több helyen olvashatunk arról, hogy a homlokzat növényvilága természetes szigetelőként működhet, hiszen elnyelik a napsugarakat, mielőtt azok elérnék a homlokzatot. Valóban pozitív hatással lehetnek a növények az épület állapotára?

Ott Bernadett: A növények a természetes párologtatásuk által egy utánozhatatlan mikroklíma teremtő képességgel rendelkeznek. Minél nagyobb a lombtömeg, annál jelentősebb ennek mértéke. Ennek oka, ahogy fizika órán megtanulhattuk, hogy a párolgás hőt von el. A homlokzatra futtatott növényzet ezen kívül a falakat elzárja a tűző napsütés útjából, így azok maximum a környező levegő hőmérsékletét tudják átvenni, ami jelentős különbség lehet a közvetlen napsugárzásnak kitett felületekhez képest. Így összességében, ha az épület állapotára nem is, de az ott élők számára mindenképpen pozitív hatással lehet.

HelloVidék: Milyen érvek és ellenérvek szólnak az épület, növényekkel való beburkolása mellett?

Ott Bernadett: Ha valaki a teljes lakóépületét be akarja futtatni növényekkel, nem kis kihívással találja szemben magát. Ugyanis a növények minden esetben a számukra optimális fényviszonyok felé növekednek. Ezért egyetlen fajta kúszónövénnyel szinte lehetetlen teljesen „bevonni” a falakat. Okos növény választással viszont akár ez is megoldható. Az árnyékolás és párásabb, hűvösebb mikroklíma csalogató volta viszont ne tévesszen meg senkit. Árnyoldala is lehet egy ilyen műveletnek. Egyes kúszónövények olyan biztosan rögzítik magukat a falfelülethet, hogy a porózus szerkezetű vakolatot idővel a tapadó gyökereik vagy kalcium-karbonátot termelő kacsok kikezdik. Azok a növények, amelyek ezt nem teszik, indákkal vagy tekeredő hajtásrendszerükkel kapaszkodnak, aminek azonban támasztékra van szükségük, hiszen egy sík falfelületen nem képesek megkapaszkodni. Hátrány lehet még az is, hogy a nagy zöldtömegben rovarok verhetnek tanyát, amelyek az ablak közelsége miatt akár szándékuk ellenére is könnyen betévedhetnek a lakótérbe. Aki szinte magára növeszti a természetet, annak számolnia kell ezzel is. De persze ki ne csodált volna meg már egy virágzó lilaakáccal befutott, vagy őszi, pompás lombszínekben izzó, vadszőlővel borított homlokzatot. Akár már ezekért a látványokért megéri.

agrotrend.hu/https://www.hellovidek.hu/

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés