Hírek

Mennyibe fog kerülni a téli tüzelő?

Létrehozva:

|

Bár az igazi őszi hideg még nem érkezett meg, sokan már a téli tüzelőre gondolnak. Nagy a bizonytalanság a tűzifapiacon, mert jelenleg nem tudni, hogy az idén is lesz-e hatósági áras tűzifa. A vevők emiatt kivárnak, miközben a kereskedők találgatnak.

Ellentmondó információk keringenek arról, hogy idén ősztől lesz-e hatósági áras tűzifa az erdészeteknél, de a legtöbb somogyi fakereskedő biztosnak vélt értesülések alapján arra fogadna, hogy igen. A balatonlellei Csere-Ép-Ker Kft.-nél azt válaszolták, hogy náluk már a jó időben is megjelent a kereslet. A hírét ugyan hallották, hogy várható hatósági ár, de az árszabásukat nem igazították a várakozásokhoz.
A kaposvári Deák-Fa Kft.-nél biztosak abban, hogy lesz hatósági áras tűzifa, ők 40–42 ezer forintos köbméterenkénti árról hallottak. Azt tapasztalták, hogy a kereslet visszaesett, az árakon viszont nem emelnek, mert így is alig akad vevőjük és más fakereskedők is a tavalyi áron dolgoznak.

Forrás: pxhere.com

Már érkeznek az árajánlatok az állami erdészetektől, Meiszterics László kaposvári fakereskedő 37–38 ezer forintos rönkárakról tud az erdőn. A rönköket azonban 6–8 ezer forintos áron szállítják, és fel is kell dolgozni, majd a vevőhöz eljuttatni, vagyis „háromszor-négyszer még meg kell tapogatni”, és ez is beépül az árba, amit a fogyasztónak fizetnie kell.

– A nyáron csak azok vettek tűzifát, akiknek volt tartalékuk erre a célra, ők általában 6–8 köbmétereket is rendeltek – válaszolta kérdésünkre Meiszterics László. – Azt várjuk, hogy lassan megélénkül a kereslet, bár még nincs itt az igazi hideg. Sokan ugyanis csak nyugdíjfizetéskor vesznek egy vagy fél köbmétert. 

A fakereskedő azt mondta, hogy nem bánja a hatósági árat, mert akkor nem kell alkudnia a vevőkkel. Tavaly 30 ezer forint volt a hatósági ár, ez valószínűleg jelentősen emelkedik majd. Erre az árra jöhet még fafajtától függően néhány száz forintos eltérés.
Döntés még nincs, úgy tudjuk, a részleteket dolgozzák ki az állami erdészetekben.

agrotrend.hu / sonline.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook