Hírek

Megújul az Agrárminisztérium épülete

 

A napokban elkezdődött az Agrárminisztérium épületének rég óta vár rekonstrukciója. A fotók drámai képeket mutatnak a rombolásról – azonban az ingatlan bizonyos részei kerülnek csupán átalakításra.

Az agrártárca Kossuth Lajos téri épülete a Steindl Imre Program keretében újul meg, melynek részeként egyúttal a Néprajzi Múzeumnak helyet adó Igazságügyi Palota is újjáépül.

Fotó: Steindl Imre Program Facebook-oldala

„Az előkészítés alatt álló rekonstrukció egyszerre célozza a Bukovics-féle neoreneszánsz homlokzatok eredeti gazdagságának helyreállítását, valamint a belső terek műemléki értékeket tiszteletben tartó modernizálását, a közel ezer dolgozó számára XXI. századi munkakörülmények megteremtését” – olvasható a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt leírásában.

A munkálatoknak köszönhetően az épületben dolgozók parkolása könnyebbé válik majd meg a Kozma Ferenc utcai szárny alatt megvalósuló mélygarázsban.

„A Kossuth Lajos tér elsőként megvalósult középülete az Ybl-tanítvány Bukovics Gyula tervei szerint 1886–1887 folyamán épült fel. Gondok akadtak az épületbelső beosztásával is, mivel számos iroda nem rendelkezett a szabadba nyíló ablakkal. Ezért már 1906-ban tervpályázatot írtak ki külső és belső átalakítására, ám Tőry Emil szecessziós tervei végül nem valósultak meg, csupán egy – a homlokzat számos épületdíszét és szobrászati elemét eltávolító – felújítás, továbbá eseti jelleggel alaprajzi módosítások történtek” – emlékeztetnek a szakemberek.

Fotó: Steindl Imre Program Facebook-oldala

Az épület beosztását a későbbi időkben többször is próbálták optimalizálni, ám a 21. századi igényeknek nem felel meg.

A napokban elkezdődött munkák elsősorban a Kozma Ferenc utca felőli hátsó homlokzatot érintik, de a tetőt is megbontják. Új tetőszerkezet kap az épület Kossuth tér felőli oldala.

Fotó: Steindl Imre Program Facebook-oldala

Ahogy Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője az index.hu megkeresésére kifejtette: „ kétszintes tetőtér alsó szintjén irodák lesznek, a felső szintre kerül majd a gépészet”.

Hozzátette:

„ A cél az, hogy az eredeti, építéskori állapotot tükrözze az épület, ami a XX. század elején eltűnt épületszobrászati díszek rekonstrukcióját is magában foglalja”.

agrotrend.hu/Steindl Imre Program, index.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés