Hírek
Megjelent a FAO legújabb árindexe
A FAO (Food and Agriculture Organization) élelmiszer árindexe (FFPI) 2025 januárjában 1,6 %-kal alacsonyabb a decemberi értéknél. Az egy évvel ezelőtti szintet 6,2 %-kal haladja meg, de 22 %-kal elmarad a 2022-es márciusi csúcsértéktől (1. ábra). A cukor, a növényi olaj és a hús árindex is csökkent, amit ellensúlyoz a tejtermék- és a gabona árindex emelkedése.
1. ábra: Élelmiszer árindex 2000 és 2025 között
A gabona árindex januárban 0,3 %-kal magasabb a decemberi értéknél, de 6,9 %-kal elmaradt a tavalyi szinttől (2. ábra). A búza exportárai januárban alig mozdultak el, csupán kismértékű csökkenés volt tapasztalható. Ez elsősorban a gyenge importkereslet okozta lassuló export értékesítéssel magyarázható, de Oroszország szűkebb kínálata, valamint az Európai Unió, Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok egyes területein tapasztalható eltérő őszigabona kondíciók is szerepet játszottak. Ezzel szemben a kukorica világpiaci ára januárban emelkedett. Az utóbbi két évben először haladta meg az ár az egy évvel korábbi szintet. Az árnövekedés a szűkölő kínálatból, a kedvezőtlen argentin vetés körülményeiből, a brazil safrinha kukorica vetés idejének kitolódásából, valamint az Amerikai Egyesült Államok vártnál alacsonyabb előrejelzéséből ered. A kukorica mellett az árpa világpiaci ára is emelkedett. A FAO rizs árindex 4,7 %-kal csökkent januárban, mivel az exportkínálat és az exportőrök közötti verseny egyre jobban mérsékli az árat.
2. ábra: ábra: Gabona-, növényi olaj- és cukor árindex 2000 és 2025 között
A FAO növényolaj árindex 5,6 %-kal alacsonyabb az előző hónaphoz képest, ugyanakkor 24,9 %-kal magasabb a tavalyi értéktől (2. ábra). A visszaesést elsősorban a pálma- és repceolaj világpiaci árának csökkenése okozta. A pálmaolaj nemzetközi áremelkedése hét egymást követő hónap után először csökkent, főként a kereslet racionalizálása miatt. Ezzel szemben a szója- és a napraforgóolaj jegyzése stabilitást mutat. Ebben a dél-amerikai szójatermelő országok kedvezőtlen időjárás miatti aggodalmak, illetve az erőteljes globális importkereslet is szerepet játszott.
A FAO cukor árindex januárban 6,8 %-kal alacsonyabb a decemberi előrejelzéshez képest, és 18,5 %-kal elmarad a tavalyi értéktől (2. ábra). A januári csökkenés elsősorban a globális kínálati kilátások javulásával magyarázható, miután az elmúlt hónapokban Brazíliában az ideális időjárási körülmények kedveztek a cukornádtermesztésnek. Emellett az indiai kormány cukorexport korlátozásának feloldása szintén szerepet játszott a cukor világpiaci árának visszaesésében.
A FAO húsárindex 1,4 %-kal alacsonyabb decemberhez képest, ugyanakkor 8,1 %-kal a tavalyi szint felett van (3. ábra). A csökkenés hátterében a juh-, a sertés- és a baromfihús nemzetközi árának csökkenése állt, ami ellensúlyozta a szarvasmarhahús árának emelkedését. A juhhús árai az év végi ünnepek utáni kereslet csökkenésével mérséklődtek. Hasonló tendencia figyelhető meg a sertéshús árában is. Ebben elsősorban a ragadós száj- és körömfájás németországi kitörése révén elrendelt behozatali tilalmak miatt kialakuló többletkínálat játszik szerepet. Eközben a baromfihús ára is csökkent, ami bőséges kínálatot tükröz. Ezzel szemben a szarvasmarhahús világpiaci ára emelkedett a tartósan erős importkereslet miatt.
- ábra: Hús- és tejtermék árindex 2000 és 2024 között
A FAO tejtermék árindex decemberhez viszonyítva 2,4 %-kal, míg az egy évvel ezelőtti értéknél 20,4 %-kal magasabb (3. ábra). A sajt nemzetközi jegyzései emelkedtek a legnagyobb mértékben (7,6%), ami a globális importkereslet növekedését tükrözi az erős belföldi kiskereskedelmi forgalom mellett. Ezzel szemben a vaj nemzetközi árai tovább csökkentek, annak ellenére, hogy az európai és óceániai élelmiszer-feldolgozók kereslete növekedett. A sovány és a teljes tejporok nemzetközi ára szintén csökkent, elsősorban a lassú belföldi és importkereslet miatt.
Agrotrend.hu/ NAK