Hírek

Meddig tart még vajon az aszú háttérbe szorulása

A tokaji szőlőtermesztők számára elképzelhetetlen az, hogy a borvidék egyszer tokaji aszú nélkül maradjon. Ezt az italt továbbra is a termékpiramis csúcsán kell tartani, hiszen ez adta meg mindig is a hírnevét a borvidéknek. Abban bíznak ezért a borászok, hogy bár a divat irányzatok mindig változnak és hamarosan újra visszatérnek a borkedvelők az aszúhoz is. Mint ismert, néhány éve tart az édesborok iránti érdeklődés csökkenése, de lehet, hogy ez hamarosan megváltozik és a fogyasztók rájönnek arra, hogy a tokaji esetében nem cukros borról van szó, hanem egy rendkívül gazdag beltartalmi értékű, az egészségre is kifejezetten jó hatással lévő borról.

Kalocsai László, a bodrogkeresztúri Dereszla Pincészet birtokigazgatója szerint a hegyaljai termelők feladata és felelőssége ebben a tekintetben óriási, hogy ezt az üzenetet eljuttassák a fogyasztókhoz. Hozzátette: „reméljük ez az ingadozás ideiglenes és minden visszatér abba a kerékvágásba, ami a kilencvenes évek végén jellemezte a borvidéket”.

-Olyan mikroklímájú területen vagyunk, amelynek a változása nagyon komolyan befolyásolja az évszázadók óta kialakult botrítiszesedési folyamatot. Tavaly a Földön a felmelegedés átlépte a kritikusnak tartott másfél fokot, s felmerül: mit jelent ez a Tokaji borvidék számára? Ezt a másfél fokos emelkedést ma még nehéz megmondani, mivel sokkal több olyan tényező van, ami a mindennapokban is befolyásolhatja a botrítiszesedést: az egyik gazdasági kérdés, hiszen az édesborok fogyasztása világviszonylatban is jelentősen csökken függetlenül attól, hogy egy nemes, édes borról van szó. Nagyon kevés piacon van komolyabb érdeklődés ezek iránt a borok iránt –összegezte Kalocsai László.

A tokaji termelők részben áttértek más típusú borok készítésére – legyen szó száraz borról, vagy pezsgőről. Ezeket a szőlő alapanyagokat jóval előbb leszedik, mielőtt a botrítiszesedés elindulhatna, így már csökken a botrítizálódó szőlőnek a mennyisége, hiszen nem tudja megvárni a tőkén a fürt a folyamat megindulását.

Az elmúlt 10-15 évben jóval kevesebb olyan évjárat van, ami kifejezetten jó a botrítiszesedésre. A 2000-es évek csak egy kegyelmi időszaka volt a borvidéknek, hiszen 1999-től 2010-ig nem volt olyan évjárat, hogy ne lett volna komolyabb aszúsodás. Ezeknek a minősége és a mennyisége is jónak mondható volt. 2010-től kezdődően ez jóval hektikusabbá vált, ezt érdemes lenne majd elemezni, hogy ez a környezeti hatásoknak volt-e az oka.

A Tokaji borvidék felkészült a változásra
A Tokaji borvidék felkészült a klíma és a piac változásaiból fakadó kihívásokra – erről beszélgetett Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke ifjabb Szepsy István mádi borásszal. Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly a Földön a felmelegedés átlépte a kritikusnak tartott másfél fokot, s felvetette: mit jelent ez a Tokaji borvidék számára. Ifjabb Szepsy István elmondta: a melegebb klíma kedvez a száraz fehér borok, például a Furmint, Hárslevelű termesztésének. Ez a borfajta 20–25 éve honosodott meg a környéken.

Már a termés harmadát ez adja, s ez a legversenyképesebb. Ugyanakkor az aszú marad a “borok kaviárja”, ennek a borvidéknek ez marad az exkluzív terméke. A szakember arra hívta fel a figyelmet: a tokaji aszú szakmai körökben az Egyesült Államoktól Kínáig világhírű. Az egész magyar bortermelés 60 ezer hektáron zajlik, ugyanakkor csak a Bordeaux-i borvidék 130 ezer hektár. A Tokaji borvidék egész éves termelése pedig New York és agglomerációja egyhavi borfogyasztásának felel meg.

 

Agrotrend.hu/ Novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés