Hírek

Már a snüssz is vesztésre áll?

A svéd „csodafegyver” megosztja Brüsszelt – írják a NAK portálján.

Május utolsó napján értekeztek egy rendezvényen az Európai Parlamentben a „Füstmentes Európa receptje: Tanulmányok a svéd tapasztalatokról” című találkozón arról, hogyan próbálja Svédország elérni a füstmentességet, mivel küszöbön áll, hogy a WHO hamarosan Európa első dohányzásmentes országaként fogja besorolni Svédországot. Miközben aktív törekvések vannak az unióban a dohányzás visszaszorítására, már az alternatív megoldásokkal kapcsolatban is kifogások merülnek fel, annak ellenére, hogy a WHO is megállapította, hogy a hasonló készítmények egészségügyi kockázata jóval alacsonyabb, mint a cigarettáké.

Forrás: https://twitter.com/SmokeFreeSweden/status/1651150729279578112/photo/1

Először is érdemes tisztázni, hogy mi a snüssz (snus).  A snus egy porózus, dohánykeverékkel teli tasak, amelyet a felhasználók a felső ajkuk alá tesznek, ahol a nyál felszabadítja a nikotint, amely a fogíny vékony bőrén keresztül felszívódik a véráramba. A hatás erős, azonnali és füstmentes. A rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint 2019-ben a felnőtt svédek 14 százaléka használt naponta snuszt- írja a Politico.

Svédország az egyetlen EU-ország, ahol legális a snus. A dohánytermékekről szóló 2001/37/EK irányelv 8. cikke megtiltja a szájon át fogyasztott dohány forgalmazását. A tilalmat eredetileg a dohánytermékekről szóló első irányelv (a 92/41/EGK irányelvvel módosított 89/622/EGK irányelv) rendelte el. Csatlakozási szerződésében Svédország eltérést kapott azzal a feltétellel, hogy minden szükséges intézkedést megtesz annak biztosítására, hogy a kérdéses termék ne kerüljön forgalomba azokban a tagállamokban, amelyekre a 89/622/EGK és a 92/41/EGK irányelv teljes egészében alkalmazandó.

Akkor mi az, amit itthon találhat a fogyasztó?

Itthon nikotinpárnákat értékesítenek a dohányboltok (ugyanis külföldről magányszemélyként snuszt engedély nélkül rendelni nem jogszerű, mivel jövedéki termék), melynek dohánymentes változatában adott hordozóanyaghoz hozzáadott nikotin van, és többféle ízesítésű, valamint más-más erősségű változatai léteznek. A NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ) azonban felhívja rá a figyelmet, hogy míg az Európai Parlament és Tanács 2001/37/EK irányelve szerint 1 szál klasszikus cigaretta megengedett legnagyobb nikotin tartalma 1 mg, ezek a termékek 4-6-10-16-20 mg nikotin/tasak kiszerelésben is kaphatóak.

Az EU tehát 1992-ben minden szájon át fogyasztható dohányt betiltott, mert attól tartott, hogy ez egy olyan folyamat része, melyben a termékfejlesztések valójában a tinédzserek megcélzására irányulnak, de a snus annyira beleivódott a svéd kultúrába, hogy az ország különleges mentességet kért, amikor 1995-ben csatlakozott a blokkhoz. Ez tüske volt Brüsszel szemében. Egy évtizede egy biztos lemondott egy snusszal kapcsolatos befolyásolási botrányban, tavaly pedig a svéd bulvárlapok váltottak ki felháborodást azzal az írásukkal, miszerint az uniós szabályok a dohánytermékek adóemelését vonják maguk után.

A snus most visszatért, ezúttal a cigaretta-alternatívák közegészségügyi előnyeinek jó példájaként, miközben az iparág kemény új intézkedésekre készül amiatt, hogy az EU 2040-re szeretné elérni, hogy Európa füstmentes legyen.

Svédország nemcsak abban egyedülálló, hogy az egyetlen EU-ország, ahol snus-t árulnak. Itt a legalacsonyabb a dohányzási arány is Európában. Ez nem véletlen – érveltek az Európai Parlament rendezvényén az előadók- a svédek ritkábban dohányoznak, mert van egy könnyen elérhető alternatíva. Szerintük ahelyett, hogy fellépnének az alternatív dohánytermékek ellen, az európai kormányoknak fel kellene karolniuk azokat.

A döntéshozók megosztottak a dohányzás elleni küzdelemben a cigaretta alternatíváinak használatával kapcsolatban. Egyesek szerint aggodalomra adnak okot mind a hosszú távú hatások, mind annak a kockázata, hogy ezek a termékek az új felhasználókat rászoktatják a nikotinra, és végső soron rászoktatják őket a dohányzásra. Míg a snus és más alternatívák, mint például az e-cigaretták, egészségügyi kockázatot jelentenek, sokkal kevésbé károsak, mint a hagyományos cigaretták- állítják a helyettesítő termékekért kiállók.

„Úgy gondolom, hogy a cél az – ha küzdeni akarunk a dohányzással összefüggő halálozás ellen -hogy az emberek abbahagyják a cigarettázást, mert a cigaretta valóban megöli az embereket” – mondta Sara Skyttedal EP képviselő a májusi rendezvényen. „Elmondhatom, hogy nem érjük el ezt… ha túlszabályozzuk azokat a termékeket, amelyek komoly potenciállal rendelkeznek arra, hogy elvegyék a piaci részesedést a cigarettától. A nikotinos tasakok, a svéd snus és az e-cigaretta jó példák erre.”

agrotrend.hu / NAK, Pető Krisztina

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés