A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egy workshopot szervezett, melyen az EU bizottsági szakemberek mellett a kontinens szinte valamennyi országa képviseltette magát, mind a polgári védelem, mind pedig az árvízvédelem vonatkozásában.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei már a műhelymunkát előkészítő kérdőív összeállításában is segítették a katasztrófavédelmi szakembereket. Az „Árvízi biztonság Európában” elnevezésű plenáris- és szekcióülések helyszíne a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt, az elméleti munkát a kedd esti órákban a HUNOR Mentőszervezet és Készenléti Rendőrség közreműködésével dunai vízi mentési gyakorlat követte.

A plenáris ülésen, mind a polgári védelem, mind pedig az árvízvédelem szakterület részéről magas szakmai színvonalú előadások hangoztak el. Az OVF részéről Lábdy Jenő műszaki főigazgató-helyettes úr 2011-ig visszatekintve értékelte az árvízkezelés feladatait. Elmondta, hogy az elmúlt tizenhárom évben emelkedtek az árvízszintek csúcsértékei, miközben egyre kevesebbszer küzdünk velük. Árnyalja a képet, hogy a villámárvizek pusztításai mellett az aszály, vagyis éppen a vízhiányos időszak okoz hatalmas károkat a környezetben.

Aktuális képet kaptunk az európai polgári védelmi mechanizmus működéséről is. Az is kiderült, hogy 2011 óta emelkednek az árvízi segítségnyújtási kérések száma is. Szlovénia és Lengyelország egy-egy vezető szakértője hazája árvízvédelmi feladatrendszeréről és a beavatkozások konkrét tapasztalatairól beszélt. Szó esett a 2023 augusztusában bekövetkezett szlovéniai áradásokról is. A kérdőívekre adott válaszok feldolgozását követően, az is kiderült, hogy a szakemberek egyértelműen az árvízvédelem témakörét ítélték a leghangsúlyosabbnak, e mögött kicsivel maradt csak el a mentés és az előrejelzés problematikája.

A 3 szekció (előrejelzés, árvízvédelem és mentés) közül, az árvízvédelmi szekció elnöklési feladatait Dr. Bakonyi Péter, a Vízügyi Tudományos Tanács elnök-helyettese végezte. A szekcióban két előadás hangzott el. Dr. Antal Örs, az Árvízvédelmi Főosztály, főosztályvezető-helyettese, a hazai árvízi védekezés specifikumairól tartott előadást, Belovai Tamás, az Árvízvédelmi Főosztály, kiemelt műszaki referense, pedig a kérdőívekre adott válaszok eredményeit mutatta be. Ezt követően, a szekcióülés keretében a jelenlévők megvitatták, hogy az árvízvédelem kapcsán, milyen megállapítások kerüljenek be az EU Tanácsi Következtetések szövegtervezetébe. A szekció több javaslatot is megfogalmazott, melyek közül a legfontosabbak:

  • Erősíteni kell a határon átnyúló vízgyűjtőkön a kapcsolatok, össze kell hangolni az árvízvédelmi beavatkozásokat úgy, hogy az egyik állam részére se járjon káros hatással.
  • Tovább kell erősíteni az együttműködést a polgári védelem és az árvízvédelmi feladatokat ellátó szervezetek között.
  • Kiemelt figyelmet kell fordítani a villámárvizek kezelésére.

Az üléseket követően, minden szekció elnök ismertette az ülések eredményeit, és megfogalmazták az ajánlásokat.

A workshop eredményesen zárult, hiszen olyan megállapítások, ajánlások születtek, melyek hozzájárulnak egy erősebb, gazdaságilag versenyképesebb Európához.

agrotrend.hu / Országos Vízügyi Főigazgatóság