Hírek

Látványos a Tisza áradása

Siklósi Gabriella közölte: most az a cél, hogy az árhullámból minél több vizet tudjanak tározókban, medrekben, csatornákban visszatartani a szárazabb időszakra.

Északkelet-Magyarországon árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza mentén Tiszafüredtől Csongrádig, illetve Lakitelekig, valamint a visszaduzzasztással érintett Zagyva-szakaszon, összesen 311,5 kilométeren. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azonban az InfoRádióban azt mondta, semmi különösre nem kell felkészülni: december óta a Tiszán és mellékfolyóin hatodik alkalommal vonul le árhullám, melyek hasonlók voltak a mostanihoz, ami azt jelenti, hogy első- és másodfokú készültséget kellett elrendelni.

A kisebb folyók közül a Bodrogon kellett másodfokú készültséget bevezetni, de, mint mondta a szóvivő, már most apad. Áradt továbbá a Sajó és a Takta is, valamint a Tisza az egész magyarországi szakaszán, ami elmondása szerint látványos ugyan, de nem szükséges katasztrófára készülni. Elmagyarázta, mindenhol a védvonalak mögött, az ártéren belül maradt a folyó, nincs szükség beavatkozásra.

Forrás: pixabay.com

Hozzátette, most az a cél, hogy az árhullámból minél több vizet tudjanak tározókban, medrekben, csatornákban visszatartani a szárazabb időszakra.

Siklós Gabriella elmondta, az áradás oka egyrészt a hóolvadás, másrészt a vízgyűjtő területen hullott csapadék: a Kárpátokban esett az eső, és a múlt héten kezdődött felmelegedés miatt a hó is olvadni kezdett. Hozzátette, sok hó van még a hegységben 1300 méter felett, több az átlagosnál. Az esővel együtt az olvadó hó okozza a gyors és kiszámíthatatlan árhullámokat, ha például hirtelen felmelegedés kezdődik.

Az OVF szóvivője megjegyezte, a következő napokra és a hétvégére ismét esőt jeleznek a vízgyűjtő területre, de az áradás súlyosbodására egyelőre nincs előrejelzés. Hozzátette, most több idő van felkészülésre, mint az elmúlt években.

A felkészülési idő kapcsán Siklós Gabriella azt mondta, a Felső-Tisza vidékén, például Nyíregyházán kevesebb idejük van a vízügyeseknek felkészülni, hirtelen nagy mennyiségű esőnél legfeljebb egy-két nap, hiszen itt lép be a folyó az országba. Délebbre, például Szolnoknál, Tokajnál vagy Szegednél jóval több az idő a reagálásra.

Megjegyezte, a Dunánál jelenleg nincs semmilyen készültség, ott jóval nyugodtabb ilyenkor a helyzet.

agrotrend.hu / infostart.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés