Hírek

Laktózérzékenység: okok, tünetek és kivizsgálás

Tudjuk, hogy az állati tejeknek komoly karbonlábnyomuk van, ráadásul az emberek nagy része laktózintoleranciában szenved. De vajon mitől alakul ki laktózérzékenység vagy más néven tejcukor-érzékenység? Mik a tünetei, és hogyan zajlik a kivizsgálás? Kis történelmi és evolúciós áttekintést tettünk a tejcukor világában.

Forrás: pixino.com

Mi az a laktóz?

Az emlősgenetika szerint a fiatal utódot az anya saját tejével táplálja, melyben rengeteg értékes tápanyag van. Elsődleges táplálék az újszülöttnek, de minden esetben tartalmaz laktózt is. A laktóz a tej szénhidráttartalmát adó diszacharid, azaz kettős cukormolekula. Glükózból (hagyományos szőlőcukorból) és galaktózból áll.

Az anyatejet fogyasztó újszülöttek elsőként ezzel a szénhidráttal találkoznak, amely nélkülözhetetlen energiaforrás számukra. Azontúl, hogy a laktóz gyors energiát adó tápanyag, részt vesz a csontosodásban, elősegíti a kalcium felszívódását, valamit számos más szövet részévé válik.

A laktóz emésztésével van a gond!

Ezt az összetett tejcukrot – ahogy a többi cukrot – nem vagyunk képesek közvetlenül megemészteni. Azonban minden egészséges csecsemőnek megvan az a génje, mely felelős a szervezet laktáztermeléséért. Ez az enzim egyszerű cukrokká bontja le a laktózt, amelyeket már meg tudunk emészteni. Később – ahogy a csecsemő növekszik – megszűnik a laktáz termelése, mivel az enzim előállítását kódoló gén kikapcsolódik.

Itt lép be a képbe az emberi fejlődés – ha úgy tetszik, az evolúciós átalakulásunk –, ami arra is rámutat, hogy viszonylag rövid idő – 1–2 ezer év – alatt is képes alkalmazkodni az emberi szervezet. Ugyanis a tradicionális táplálkozástól függően – tehát abban az esetben, ha őseink fogyasztottak állati tejet – módosult a génünk, azaz egész életünk során termelünk laktázt. (Az, hogy az emésztésünk ilyen gyorsan reagál, a fő érv a paleolit étrend elméleti hátterével szemben.)

Így már lehet, hogy nem is olyan megalapozott a Blöffben Tommy monológja a tejfogyasztásról.

A laktózérzékenység tünetei

Ha tej- vagy laktóztartalmú tejtermékek (tejföl, tejszín, puding stb.) fogyasztása után 3–120 perccel az alábbi tünetek jelentkeznek, érdemes laktózintoleranciára gyanakodnunk:

  • haspuffadás,
  • hasfájás, hasi görcsök,
  • laza széklet vagy hasmenés,
  • gyakori teltségérzet,
  • hányás.

Figyelem! Öndiagnosztizálás helyett laktózintoleranciára utaló tünetek előfordulása esetén mindenképpen forduljunk szakemberhez egy alapos kivizsgálás végett. A panaszokat ugyanis akár más emésztőrendszeri megbetegedések (irritábilis bélszindróma, gyulladásos bélbetegségek, lisztérzékenység stb.), valamint az ülőmunka és a mozgáshiány is okozhatják.

Ha nálad bejött az evolúció, ihatsz tejet!

A tejivás genetikai mutációja népcsoportonként és viszonylag kis területenként is élesen eltérhet egymástól. A világban egymástól függetlenül öt populációban, Európában, Szaúd-Arábiában és Kelet-Afrika különböző részein is kialakult a genetikai változás.

Svájci kutatók a 2010-es évek közepén ismételten elővették ezt a témát, és az 1200-as évekből a mai Luxemburg területén található Dalheim városából származó emberi maradványokon vizsgálódtak. A Kr. e. 5000-ben élő földművesek még aligha emészthették meg a tejet. A 2000 évvel későbbi, újkőkorszaki spanyol paraszti közösségek 27%-ának, a skandináv vadászok 5%-ának azonban már megvolt ez a képessége. A középkori németalföldi leletek azt mutatták, hogy a korabeli lakosság 70%-a biztonsággal fogyaszthatott tejet. Ez a vártnál gyorsabb evolúciós változást mutat.

A középkori Magyarországon a lakosság körülbelül 30–35%-ánál volt jelen a mutálódott gén. A tej emésztésének képessége ma az európai és az Európából származó népek körében annyira magas arányú, hogy a tejérzékenység nemrég még betegségnek számított. Csak a 20. században, a tej fogyasztását propagáló kampányok idején ismerték fel, hogy a világ népességének nagyobb része nem tudja megemészteni a tejet.

Az ázsiai lakosság körében igen nagy a laktózintolerancia, a dél-indiaiak körében 70%-os, a mongoloknál 88%-os, a kínaiak körében pedig 93%-os. A délkelet-ázsiai embereknél (Kambodzsában, Indonéziában, Laoszban, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban, Thaiföldön, Vietnámban) 98%-os a tejcukor-érzékenység. Az abszolút első hely az észak-amerikai kontinensé, ugyanis a bennszülött amerikai felnőtt lakosság 100%-a nem képes lebontani a laktózt.

laktózérzékenység
Ezeken a pontokon fejlődött ki a felnőttkori laktáztermelés, és innen terjed szét a világban.
Forrás: kepmas.hu

Európában jellemzően nyugatról délkelet felé haladva csökken a laktáz termelésének képessége. Egy jó példa a lokális különbségekre a Pireneusok két oldala. A viszonylag elszigetelt baszk népesség körében csak 0,3%-os az intolerancia, ezzel szemben a spanyoloknál már 15%-os.

Az evolúciós hátteret ismerve fontos, hogy ne betegségként tekintsünk a tejcukor-érzékenységre. Ez pusztán képesség, amely életkorunk előrehaladtával változhat. Lényeges, hogy ismerjük a tüneteit azért, hogy valódi probléma esetén orvoshoz fordulhassunk. A magyar lakosság 20–30%-ának van kisebb-nagyobb laktázhiánya, tehát akár 2–3 millió honfitársunkat is érintheti a laktózérzékenység.

A laktózintolerancia három fő csoportja

A laktózérzékenységnek, vagyis a laktáztermelés alacsony szintjének több oka is lehet.

Elsődleges laktózintolerancia

Genetikailag meghatározott érzékenység, amely felnőttkorban jelentkezik. Ennek oka a fentebb említett laktázenzim csökkenése az életkor előrehaladtával. Azoknál, akiknél a megmaradó mennyiség felnőttkorban is elégséges, nem fog gondot okozni a tejtermékek fogyasztása, akiknél viszont túl alacsony szintű a laktázenzim-termelés, felnőttkorban kialakul a laktózintolerancia.

Másodlagos laktózintolerancia

Előfordul, hogy bár genetikailag nem vagyunk laktózérzékenyek, egy betegség (Crohn-betegség, colitis ulterosa, lisztérzékenység) vagy a vékonybelek sérülése (műtétek, kemoterápia) következtében mégis lecsökken a laktázenzim mennyisége, és emiatt kialakul a laktózérzékenység.

Létezik átmeneti laktózérzékenység is, amikor egy gyomor- és bélrendszeri fertőzés vagy antibiotikumos kezelés következtében ideglenesen károsodik a bélflóra. Ebben az esetben azonban a bélflóra regenerálódását követően megszűnnek a panaszok.

Veleszületett laktózintolerancia

Ha az érintett gyermek mindkét szülőtől örökli a laktózintoleranciára hajlamosító géneket, akkor ez az állapot ritkán jelentkezhet nagyon hamar is. Ilyenkor az illető már csecsemőkorban sem tudja megfelelően lebontani az anyatejet. Szintén ritkán a koraszülöttség egyik szövődménye is lehet ez a típusú laktózérzékenység.

Forrás: pixino.com

Sajtok és más tejtermékek laktóztartalma

A különböző tejtermékek készítésekor olyan természetes folyamatok mennek végbe, melyek több esetben is teljesen vagy részben lebontják a tejcukrot, így ezek sokszor laktózérzékenyek számára is fogyaszthatók. Amíg a vajnak és a tejfölnek magas a laktóztartalma, addig az aludttejnek, a túrónak, a kefirnek, a joghurtnak alacsony vagy közel nulla.

A sajtoknál is hasonló a helyzet: a hosszabb ideig érlelt (általában kemény) sajtokat akár az érzékenyek is fogyaszthatják, a lágy, feta jellegű sajtokban viszont még magas a tejcukor aránya. (A goudában, a parmezánban, az edamiban, a trapistában, de még a puha, de érlelt camambertben is szinte nulla a laktóz.)

Van egy jó trükk, ahogyan egy nem dedikáltan laktózmentes sajtról is el tudjuk dönteni, hogy tartalmaz-e tejcukrot. Amennyiben a sajt szénhidrát- vagy cukortartalma 0,1g/100g vagy ez alatti –, biztosak lehetünk abban, hogy a sajt laktózmentes.

 

Laktózérzékenység vagy allergia?

Fontos leszögezni, hogy a tejallergia és a tejcukor-érzékenység vagy laktózintolerancia nem ugyanaz a betegség. Tejallergia akkor áll fenn, amikor a szervezet az elfogyasztott tejben lévő tejfehérjét (a kazeint) allergénként észleli, így kóros immunválaszt ad. A tünetei is részben eltérnek: míg laktózérzékenység esetén a laktóz elfogyasztása után rövid időn belül megjelennek az emésztőrendszeri tünetek, addig tejfehérje-allergia esetén órákkal vagy napokkal a tejtermékek elfogyasztását követően jelentkezhet fejfájás, bőrkiütés, bőrviszketés, ízületi panasz, krónikus fáradtság vagy szintén emésztési probléma.

A tejfehérje-allergia leginkább az 1–2 éves gyerekeknél fordul elő. Az érintett kisgyermekek 90%-a kinövi a problémát 3 éves korára, az idősebb korban is megmaradó tejallergia csak a gyerekek 10%-ára jellemző. Minél előbb veszik észre a tejallergiát, annál nagyobb az esély arra, hogy a gyermek később kinövi. (A pontos elnevezés tehát: tejallergia, tejfehérje-allergia vagy kazeinallergia.)

Hogyan zajlik a laktózintolerancia-vizsgálat?

Panaszok esetén a kivizsgáláshoz mindenképpen gasztroenterológus szakorvoshoz kell fordulni, aki a tünetek, a kórelőzmény és a laktózérzékenységi tesztek eredményének ismeretében állítja fel a diagnózist.

Kilégzési teszt

Ez a leggyakrabban alkalmazott laktózérzékenységi teszt. Ebben az esetben a beteg elfogyaszt egy adag tesztoldatot, amely laktózt tartalmaz. Az ital elfogyasztása előtt, majd utána bizonyos időközönként (általában 20 percenként) megvizsgálják a beteg kilégzésének hidrogéntartalmát, az értékeket pedig összehasonlítják. A tejcukor bélben történő lebomlása hidrogéntermelődéssel jár. A hidrogén nagy része a véráramba felszívódva a tüdőn keresztül távozik. Laktózérzékenység esetén emiatt a laktóz elfogyasztása után kilélegzett levegő hidrogéntartalma jelentősen megnő.

A vizsgálat hátránya, hogy az elfogyasztott laktóz az érzékenyeknél igen kellemetlen panaszokat okoz.

Genetikai teszt

Ez a vizsgálat az örökletes laktózintoleranciát mutatja ki. A tesztelés során megállapítják, hogy az egyén laktázenzim-termelése a felnőttkorában is megmarad-e, vagy a laktázenzim folyamatos csökkenése miatt idővel laktózérzékennyé válik.

Ez a vizsgálat gyors, fájdalommentes, nem szükséges hozzá üres gyomor, megbízható eredményt ad, és mivel szájnyálkahártyáról is történhet, kisgyermekeknél is könnyen alkalmazható.

 

Létezik-e adókedvezmény laktózintoleranciára?

335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet nyújt pontos információt arról, hogy pontosan milyen betegségek után igényelhető személyi adókedvezmény, amelybe a laktózérzékenység is beletartozik.

A kedvezmény igénybevételéhez szükség van egy szakorvos által kiállított igazolásra, amelyet a munkaadónak vagy a könyvelőnek kell benyújtani, akik ez alapján egy úgynevezett M30-as adóigazolást állítanak ki. Ezen dokumentum segítségével lehet elkészíteni az adóbevallást. Az igazolást nem kell elküldeni a NAV-nak, de a bevallás másolatát és a szakorvosi igazolást öt évig meg kell őrizni!

Fontos tudni, hogy ha a kedvezményre jogosító laktózérzékenységet már korábban diagnosztizálták, de eddig az adózó nem érvényesítette a kedvezményt, akkor a korábbi évek adóbevallásait önellenőrzéssel módosítani lehet. Az adómegállapítás elévülése miatt adókedvezmény 5 évre visszamenőleg igényelhető.

A tehéntej mint tápanyagforrás

Már napi fél liter tehéntej vagy ennek megfelelő tejtermék (3dl joghurt, kefir, 10 dkg sajt) fedezi egy felnőtt napi kalciumszükségletének 75–80%-át. (Egy felnőtt napi szükséglete 800 mg.) De nem csupán a kalcium fontos. A tejben lévő laktóz, a fehérje, a D-vitamin, a citromsav is elősegítik a kalcium felszívódását.

Fél liter tej a 7–9 éves gyerekek vitaminszükségletéből a következő mennyiségeket biztosítja:

  • a B2– és a B12-vitamin 65–75%-a,
  • az A-vitamin, a nikotinsav és a pantoténsav 35–40%-a,
  • a B1-, a B6– és a C-vitamin kb. 20%-a,
  • a D-, az E-vitamin és a folsav kb. 10%-a.

A tejfogyasztás hátrányai

Ha a tinédzserek nagy mennyiségű tejet fogyasztanak, ez növelheti a pattanások kialakulásának az esélyét. Ez független a tej zsírtartalmától. Azok a sportolók, akik tehéntejalapú fehérjeport fogyasztottak, szintén azt tapasztalták, hogy pattanásosabb lett a bőrük. A bőrgyógyászok bizonyos bőrbetegségek esetén sem javasolják a túlzott tejfogyasztást, ilyen például az ekcéma.

A tejnek, különösen akkor, ha házi, magas lehet a zsírtartalma. Ez azonban a teljes étkezésünkhöz mérten nem kiemelkedő mennyiség, annak érdemes figyelnie rá, aki diétázik. A koleszterin miatt nem kell aggódnunk, ugyanis a tej emeli a „jó” koleszterin szintjét. Továbbá természetes káliumforrás: a kálium segít szabályozni a vérnyomást.

Az inzulinrezisztenciát kapcsolatba szokták hozni a tejfogyasztással, de az erről szóló kutatások ellentmondásosak, így nem lehet kijelenteni, hogy a tejfogyasztás összefüggésben áll az inzulinrezisztenciával. Negatívumként még a tej túlzott hormontartalmát szokás kiemelni, amit a marhákba fecskendezett szteroidok okozhatnak. Szerencsére ez tévhit, hiszen 1999 óta Európában állategészségügyi okokból meg van tiltva a marhák injekciózása növekedésihormon-tartalmú szerekkel. A lefejt tej ettől még nyomokban tartalmaz természetesen előforduló szteroidokat, például ösztrogéneket, de ez a mennyiség elenyésző ahhoz képest, amit az emberi szervezet maga is előállít. Így ettől nem kell tartani.

Nem akarunk senkit sem befolyásolni a tejfogyasztással kapcsolatban. A dietetikusok és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is úgy vélekednek, hogy a gyermek 1 éves kora után a kiegyensúlyozott étrend része lehet a tej. Azonban nem lehet általánosítani, mivel a szervezete mindenkinek egyénileg reagál.

A tej karbonlábnyoma

Egy korábbi anyagunkban már írtunk az állati és a növényi tejek szén-dioxid-lánynyomáról, és arra a megállapításra jutottunk, hogy a tehéntej termelése háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátását eredményezi, mint bármelyik növényi tejé.

De semmi sem ennyire fekete vagy fehér! Figyelembe kell venni, hogy a növényi tejek között is van aggályokra okot adó termék; a kókusztej például a legtöbb esetben nem etikus munkakörülmények között kerül a dobozokba. A szója kapcsán a GMO és az erdőkivágás problémája vetődik fel. A mandula és a rizs esetében az öntözés jelent nagy terhelést. Ráadásul ezek a tejpótlók legtöbbször importból származnak.

Ha valaki szereti, és az egészsége megengedi, akkor azt javasoljuk, fogyasszon magyar gazdáktól származó tejet. Ennek nemcsak a minősége megbízható, hanem így támogatjuk a magyar gazdákat is. Az összes hazai mezőgazdasági termelés közel 10%-át a tejipar adja.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés