Hírek

Köles, mint alternatív élelmiszer a klímaváltozás korában

Kétségtelen, hogy a klímaváltozás hatásai miatt a gabonákra teljesen más szemmel kell tekintenünk, mint korábban. Ugyanis ami régen alapvető élelmiszer volt, ma már kikopott a köztudatból, és alig fogyasztjuk. Ilyen a köles is. Hogy miért is lehet a jövő élelmezésének záloga, milyen előnyei vannak fogyasztásának, és mi minden készíthető belőle, az cikkünkből kiderül!

Forrás: pixino.com

A kölesre sokan takarmányként gondolnak, holott rövid tenyészideje, változatos hasznosíthatósága és igénytelensége miatt már a honfoglaló magyaroknak is az egyik leginkább termesztett gabonája volt. Aztán a 18. századot követően a burgonya, a rizs és a kukorica szép lassan kiütötte a nyeregből.

A kölesre már az újkőkorban is kenyér értékű gabonaként tekintettek, a fejlődő országokban a mai napig rendkívül fontos élelmiszer. Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Innen indult útnak először Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába.

A kölest általában egynyári növényként termesztik, magassága 30–130 cm, kivéve a gyöngykölesé (Pennisetum glaucum), melynek szárai 1,5–3 méter magasak és körülbelül 2,5 cm vastagok. A virágzat sűrű fürtökben lóg, a gyöngykölest kivéve a magok a héjban maradnak cséplés után. A hántolt magok általában krémfehérek.

Ha más gabonákkal állítjuk szembe a kölest, láthatjuk, hogy sokkal ellenállóbb, jól bírja a kedvezőtlen feltételeket, a rossz minőségű talajt vagy a szárazságot. Kevesebb energiaráfordítás mellett is kitűnően fejlődik, arról nem is beszélve, hogy gyökérzete által csökkentheti a talajeróziót. A köles gluténmentes szénhidrátforrás, ezért érzékenyek is fogyaszthatják.

 

A növekvő élelmezési problémák egyik záloga lehet a köles. Az ingadozó időjárást és csapadékviszonyokat is jól tűri, olyannyira, hogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete a 2023-as évet „a köles évének” nevezte, elismerve a világ élelmiszer-ellátásában betöltött jelentőségét.

 

Tápanyagok a kölesben

Ha abból indulunk ki, hogy a köles egy ősi gabona, amely teljes kiőrlésű, gluténmentes, ráadásul a Whole Grains Council a hatodik legfontosabb gabonaként hivatkozik rá, már sejthetjük, hogy a tápértékei sem lehetnek rosszak.

Egy csésze (175 gramm) köles 207 kalóriát, 1,7 gramm zsírt, 41 gramm szénhidrátot, 2,3 gramm rostot és 6 gramm fehérjét tartalmaz. De nézzük meg a köles tápértékprofilját alaposabban, 100 grammra vetítve:

Kalória 119 kcal
Zsír 1 gramm
Szénhidrát 23,7 gramm
Fehérje 3,51 gramm
Rost 1,3 gramm
Magnézium 44 mg
Folsav 19 µg
Kalcium 3 mg
Foszfor 100 mg
Kálium 62 mg
Vas 0,63 mg

Táplálkozási szempontból a köles energiaértéke, fehérje- és makrotápanyag-tartalma hasonló, és esetenként kedvezőbb is, mint a hagyományos gabonaféléké. Magas energia-, kalcium-, vas-, cink-, lipid- és fehérjetartalmának köszönhetően előkelő helyet foglalhat el az emberi és az állati étrendben egyaránt. Emellett gazdag élelmirost- és mikrotápanyag-forrás is: a köles szénhidráttartalma jelentős, a belőle készült lisztet pedig remekül beépítheted a gluténmentes diétába.

A köles alacsony zsírtartalmú élelmiszer, a benne lévő zsírok nagy része többszörösen telítetlen. Emellett más gabonákhoz mérten viszonylag magas a fehérjetartalma, jóformán csak a quinoa előzi meg. Jó mangánforrás, de magnézium- és foszfor tekintetében sem szégyenkezhet.

A kölesben található vitaminok közé tartozik a tiamin (0,11, a napi szükséglet körülbelül 9%-a) és a niacin (1,3 mg, a napi szükséglet körülbelül 8%-a). Kisebb mennyiségű B6-vitamint, folsavat és riboflavint is tartalmaz.

A köles hatásai szervezetünkre

A magok tehát tápanyagban gazdagok, így jó hatással lehetnek a szervezetedre. Ezek a hatások pedig nem is akármilyenek.

  1. Antioxidánsban gazdag: a köles gazdag fenolvegyületekben, különösen ferulasavban és katekinekben. Ezek a molekulák antioxidánsként védik a szervezetet a káros oxidatív stressztől.
  2. Segíthet a vércukorszint szabályozásában: a köles rostokban és nem keményítőtartalmú poliszacharidokban gazdag. Ez kétféle olyan emészthetetlen szénhidrát, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában. Emellett alacsony a glikémiás indexe, így speciális diétában is fogyasztható.
  3. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet: a köles oldható rostot tartalmaz, amely viszkózus anyagot termel a bélben. Ez felfogja a zsírokat, és segít csökkenteni a koleszterinszintet, sőt, ehhez a kölesben lévő fehérje is hozzájárulhat.
  4. Beilleszthető a gluténmentes étrendbe: gluténmentes gabona, így remek választás a cöliákiában szenvedők vagy a gluténmentes diétát követők számára.
  5. Támogatja az emésztőrendszert: a benne lévő rost segít az emésztésben, sőt, prebiotikumokat is tartalmaz, amelyek táplálják a probiotikumokat a bélrendszerben. Ez fontos a belek egészsége és általában az immunrendszer szempontjából is.
  6. Segít fogyni: jó glikémiás indexe, koleszterin- és vércukorszintre gyakorolt hatása miatt diéta eleme is lehet, segíthet a fogyásban.

agrotrend.hu / Greendex

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés