Hírek

Kiemelt helyet kap a mezőgazdasági gépgyártásban az agrárinformatikai fejlesztés

Nemcsak a gyártás felpörgetésének szükséges lépéseit, de az értékesítést is meghatározza a cselekvési terv. Nagyobb hangsúlyt helyeznének a szakemberképzésre is. Szintén fontos része a stratégiának egy olyan pályázati rendszer kidolgozása, amely előtérbe helyezi a hazai gyártmányú géprendszereket.

Létrehozva:

|

Kutatóközpont létrehozásával, informatikai fejlesztésekkel, valamint a megfelelő képzés, forgalmazási irányok kialakításával fejleszti a kormány a hazai mezőgépgyártást, a részletekről szóló határozat megjelent a Magyar Közlönyben. A Földművelésügyi Minisztérium azt közölte: tavaly 160 milliárd forintot tett ki a mezőgépforgalom, ami az idén tovább nőhet – írja a Magyar Idők.

Fotó:123rf

Meghatározta a kormány azt a 16 pontot, amellyel a hazai mezőgépgyártás továbbfejlesztését célozza hazánk – derül ki a Magyar Közlönyből. A fejlesztési terveket a minisztériumoknak meglehetősen gyorsan végre kell hajtaniuk, mivel legtöbbjüket az idén május végéig már el kell végezni. A mezőgépgyártás fejlesztése része az Irinyi-tervnek, tehát a kormány újraiparosítási stratégiájának.

A mezőgazdasági technológiák fejlesztésére augusztus végéig a kormányhatározat szerint létre kell hozni egy olyan fejlesztési és kutatóközpontot, amely kiemelt figyelmet fordít az elektronikus mezőgazdasági rendszereken alapuló termelésre és az ehhez kapcsolódó agrárinformatikai rendszerek kialakítására. Az ehhez szükséges forrásigényt, valamint a kapcsolódó finanszírozási terveket már a május 31-i határidőig el kell készíteni. A kormányhatározat szerint kiemelt helyet kap a mezőgazdasági gépgyártásban az agrárinformatikai fejlesztés. Ehhez a kormány pályázati pénzeket, programokat is hozzárendelne, elsősorban a már meglévő rendszerek továbbfejlesztéséhez.

A cselekvési tervhez a szakma képviselőit is bevonják, elsősorban az Agrárkutatási és Innovációs Központot, a Szent István Egyetemet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet és a Mezőgazdasági Gépgyártók Országos Szövetségét annak érdekében, hogy az irányok középpontjába a versenyképesség kerüljön. Oktatási oldalról a kormány nagyobb hangsúlyt helyezne a szakemberképzésre.

Nemcsak a gyártás felpörgetésének szükséges lépéseit, de az értékesítést is meghatározza a cselekvési terv. A kormányhatározat szerint a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak kell a későbbiekben felkutatnia azokat a külpiacokat, ahol az értékesítés lehetséges. A forgalmazáshoz szükséges kedvezményes hitelkonstrukciók kidolgozása pedig a Magyar Fejlesztési Bank, valamint a Magyar Export-Import Bank (Eximbank) feladata lesz.

Szintén fontos része a stratégiának egy olyan pályázati rendszer kidolgozása, amely előtérbe helyezi a hazai gyártmányú géprendszereket, mindezt úgy, hogy versenyképesebbek legyenek a hazai gazdálkodók számára az egyéb rendszerekkel szemben. Kiemelten a talajművelésben, a labortechnikai eszközöknél, a vetés, a gyümölcstermesztés, az állattartás, valamint az erdészet területén használatos gépfejlesztésekre és gyártmányokra.

A Földművelésügyi Minisztérium arról tájékoztatott, tavaly 160 milliárd forint volt a hazai mezőgépforgalom, ami az idén legalább 20 milliárd forinttal még tovább bővülhet. A mezőgazdasági gépgyártás így jelentősen hozzájárul a magyar agrárium teljesítményéhez.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Hirdetés

Fókuszban

Facebook