Hírek
Ki volt az első gazdálkodó?
A mezőgazdaság alapvetően megváltoztatta az emberek életmódját, végül az embereket a nomád vadászó-gyűjtögetőkből letelepedett városlakókká változtatta.
A mezőgazdaság kifejlesztése talán a legjelentősebb előrelépés fajunk történetében. Örökre megváltoztatta a nomád vadászó-gyűjtögető életmódot, amit addig minden ember követett, és az elődeink által bevezetett mezőgazdasági gyakorlatok még ma is alakítják a világ mezőgazdaságát, milliárdokat táplálva.
A mezőgazdaság falvak kialakulásához, majd a munka specializálódásához, és végül a művészetek és technológiák fejlődéséhez vezetett.
De mikor kezdődött a mezőgazdaság? És miért?
A mezőgazdaság legkorábbi bizonyítékai a Termékeny Félholdból származnak, amely nagyjából az Irak, Szíria és Izrael területén található régiót fedi le.
Bár most viszonylag száraz, a régiót egykor két nagy folyó öntözte jól, és a mezőgazdaság első nyomait Észak-Szíriában, Tell Abu Hureyrában találták, amely körülbelül 11 700 évvel ezelőtt egy falu volt az Eufrátesz folyó partján.
A tudósok nyomokat találtak arra, hogy abban az időben rozsot termesztettek ott, és azt szándékosan nagy kövekkel lisztté őrölték.
Az antropológus és régész Melinda Zeder, a National Museum of Natural History nyugalmazott kurátora a Live Science-nek elmondta, hogy a mezőgazdaság fokozatosan alakult ki: az emberek először növényeket termesztettek a vadászat és gyűjtögetés mellett, majd fokozatosan növelték a termesztett növényekre való támaszkodást, végül közeli falvakban telepedtek le, hogy a mezőgazdaságnak szenteljék magukat.
“A Közel-Keleten körülbelül még 1000 évünk van addig, amíg eljutunk ahhoz, amit mezőgazdaságnak neveznénk – amikor az emberek termelési munkájuk nagy részét a házi növények és állatok termesztésére fordítják”
– mondta.
Állatok mindenhol
A növénytermesztés kialakulását követően a háziállatok, mint a juhok, kecskék és sertések, hamarosan a letelepedett mezőgazdasági élet részei lettek.
Zeder szerint a kecskéket és juhokat körülbelül 10 500 évvel ezelőtt háziasították a Termékeny Félholdban. Nem messze innen, Anatóliában (a mai Törökországban), az állatok háziasítása három fő fázisban történt körülbelül 8 400 évvel ezelőtt, a PNAS folyóirat 2022-es tanulmánya szerint: először a településeken élők szezonálisan vadbárányokat és vadgidákat fogtak be és nevelték fel őket vágásra; másodszor, a lakosok korlátozottan tenyésztették ezeket az állatokat, miközben továbbra is vad fiatalokat fogtak be; harmadszor, nagyüzemi állattartás zajlott, amely során a fogságban tartott állatok szaporodtak, és a felnőtt állatokat vágták le a település számára.
A vad növények háziasított fajtáihoz hasonlóan ezek az állatok is jobban megfeleltek a mezőgazdasági életmódnak, mint a vadabb állatok, például a gazellák, amelyek szintén bőségesen voltak jelen a régióban akkoriban.
“Alapvetően ugyanaz a folyamat volt, mint a növények esetében. Ezek voltak azok az erőforrások, amelyek ebben a környezetben találkoztak”
– mondta Zeder
Hugo Oliveira, genetikus a portugál Algarve Egyetemen, elmondta a Live Science-nek, hogy az emberek évszakonként szedték az ehető növényeket jóval azelőtt, hogy kifejlődött volna náluk a valódi földművelés.
Egy példa erre egy 10,000 éves németországi táborhely, ahol az emberek minden ősszel gyűjtötték a mogyorót – évezredekkel azelőtt, hogy a földművelés megjelent volna Európában Anatóliából.
Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a földművelés a Termékeny Félholdon indult el, majd onnan terjedt szomszédos régiókba. Oliveira szerint ez most már nem így gondolják.
Inkább azt gondolják, hogy a földművelés különböző helyeken és időkben függetlenül alakult ki – Nyugat-Ázsiában mintegy 11,700 évvel ezelőtt, Kelet-Ázsiában akár 9,000 évvel ezelőtt, és az Amerikákban akár 10,000 évvel ezelőtt.
Minden esetben a földművelés két kulcsfontosságú növénnyel kezdődött – egy gabonafélével, mint például a búza vagy kukorica, és egy hüvelyes növénnyel vagy babfélével, mint például a csicseriborsó vagy a szójabab.
Zeder szerint nem teljesen világos, miért indult meg a földművelés akkor és nem korábban.
Úgy tűnik azonban, hogy az újkorai holocén korban – ami mintegy 12,000 évvel ezelőtt kezdődött, a legutóbbi jégkorszak után – több tényező összeható hatására alakult ki, beleértve az emberi népesség magasabb sűrűségét ekkor, valamint bizonyos növények és állatok alkalmasságát a gazdálkodásra.
“Nem egyetlen tényezőről van szó, sűrűség, elérhetőség, kultúra – mindezek összessége.”
– mondta Zeder.
agrotrend.hu / Live Science
Fókuszban
Jelentősen csökkent a csontos csirkemell ára
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2,4 százalékkal 142 ezer tonnára nőtt 2024 első nyolc hónapjában 2023 azonos időszakához viszonyítva....
17%-al emelkedett a nyerstej ára egy év alatt
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 182,86 forint/kilogramm volt 2024 októberében. A zsírtartalom 0,16 százalékpontos...
2025-ben emelkedik az anyajuhtartás támogatásra fordítható összeg
Elkötelezett a kormány a juhágazat támogatása iránt, ezért döntött a juhtenyésztők számára elérhető támogatások egyik legfontosabb elemének növeléséről. Ennek értelmében...
Tényleg emelkedik a műtrágya ára? HUMIFERT elővásárlási és előrendelési akció!
Jelentős kedvezménnyel vásárolhatja meg a huminsavas HUMIFERT granulált műtrágyát a tavaszi kultúrák indításához, amennyiben még idén leadja a megrendelést, illetve...