Hírek
Készülnek a borászok Márton napra
Közeleg Márton napja, az újbor ünnepe, ami idén valóban ad okot az ünneplésre, legalábbis a Balatonfüred-Csopak Borvidéken, ahol az idei borászati szezon jól sikerült. Koczor Kálmán balatonfüredi borász, a BalatonVin Borlovagrend nagymestere szerint a munka megbecsüléséhez hozzátartozik az is, hogy a borászok ünnepeljék meg saját magukat is. Ilyen a Márton nap mellett a Miklós nap, vagy a János nap. A boráldások időszaka arról is szól, hogy a saját munkájukat értékeljék a szakemberek és elismerjék a munkatársak erőfeszítését is.
A Márton nap kiemelt esemény a borkedvelők és a vendégek részéről is. Amit már tudni lehet, hogy idén a borok fejlettebbek lesznek, mint korábban, hiszen egy hónappal több állt rendelkezésre a korai érés miatt. Koczor Kálmán azt mondja, hogy emlékezetes Márton napot ünnepelhetünk, a szokottnál fejlettebb borokat tudnak kóstolni a borkedvelők.
-Borászati szempontból az idei év nagyon eltért a szokásos évjáratoktól részben a nagy meleg miatt is, de tavasszal még bőségesen volt csapadék, amelynek köszönhetően gyönyörűen fejlődtek a szőlők és egy hónappal korábban volt a szüret a megszokotthoz képest. A Balatonfüred-Csopak Borvidéken az Olaszrizling a fő fajta, amit régebben október közepén szoktuk szüretelni, idén ekkorra már be is fejeződött a szüret. Magasak voltak a cukorfokok és egy ilyen nyár után természetes volt, hogy a lé kihozatal lényegesen alacsonyabb volt, de minőségben csodálatos lehetőségeink vannak, de ez attól függ, hogy a borászok hogyan ütemezték be a szüret időpontját, mert a savak a nagy melegben elégtek, ezért oda kellett figyelni a megfelelő időpontra -összegezte Koczor Kálmán.
A korai fajtákat, így az Irsai Olivért már augusztus 20-án szüretelték füred határában, az Olaszrizlinget szeptember 10-én kezdték, tehát azt is 30 nappal előbb, mint évekkel ezelőtt. A klímaváltozás ellenére az idei évjárat különleges lesz a borvidéken. A minőséggel nincsenek problémák, mert ha az érési fokra odafigyelt a tulajdonos, akkor a savakat is kordában tudta tartani, viszont a lékinyerés 15-20 százalékkal alacsonyabb volt, mint a normális évjáratban.
A borvidék másik különlegessége, hogy a szakmai minősítés alapján a legmagasabb ökológia pontnak megfelelő besorolás alá esik, ami utal a talaj szerkezetére és fekvésére, az időjárási viszontagságoktól való védettségre, valamint a tápanyag összetételre. Ez a termőtáj ad egy garantált minőséget, amelyhez hozzátartozik a borász szaktudása, ennek fontos része a feldolgozás és a technológia. Ezeknek is köszönhető, hogy az idei évjárat valóban ad okot az ünneplésre a közelgő Márton napján.
agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu