Hírek

Készülnek a borászok Márton napra

Közeleg Márton napja, az újbor ünnepe, ami idén valóban ad okot az ünneplésre, legalábbis a Balatonfüred-Csopak Borvidéken, ahol az idei borászati szezon jól sikerült. Koczor Kálmán balatonfüredi borász, a BalatonVin Borlovagrend nagymestere szerint a munka megbecsüléséhez hozzátartozik az is, hogy a borászok ünnepeljék meg saját magukat is. Ilyen a Márton nap mellett a Miklós nap, vagy a János nap. A boráldások időszaka arról is szól, hogy a saját munkájukat értékeljék a szakemberek és elismerjék a munkatársak erőfeszítését is.

A Márton nap kiemelt esemény a borkedvelők és a vendégek részéről is. Amit már tudni lehet, hogy idén a borok fejlettebbek lesznek, mint korábban, hiszen egy hónappal több állt rendelkezésre a korai érés miatt. Koczor Kálmán azt mondja, hogy emlékezetes Márton napot ünnepelhetünk, a szokottnál fejlettebb borokat tudnak kóstolni a borkedvelők.

Forrás: pixabay.com

-Borászati szempontból az idei év nagyon eltért a szokásos évjáratoktól részben a nagy meleg miatt is, de tavasszal még bőségesen volt csapadék, amelynek köszönhetően gyönyörűen fejlődtek a szőlők és egy hónappal korábban volt a szüret a megszokotthoz képest. A Balatonfüred-Csopak Borvidéken az Olaszrizling a fő fajta, amit régebben október közepén szoktuk szüretelni, idén ekkorra már be is fejeződött a szüret. Magasak voltak a cukorfokok és egy ilyen nyár után természetes volt, hogy a lé kihozatal lényegesen alacsonyabb volt, de minőségben csodálatos lehetőségeink vannak, de ez attól függ, hogy a borászok hogyan ütemezték be a szüret időpontját, mert a savak a nagy melegben elégtek, ezért oda kellett figyelni a megfelelő időpontra -összegezte Koczor Kálmán.

A korai fajtákat, így az Irsai Olivért már augusztus 20-án szüretelték füred határában, az Olaszrizlinget szeptember 10-én kezdték, tehát azt is 30 nappal előbb, mint évekkel ezelőtt. A klímaváltozás ellenére az idei évjárat különleges lesz a borvidéken. A minőséggel nincsenek problémák, mert ha az érési fokra odafigyelt a tulajdonos, akkor a savakat is kordában tudta tartani, viszont a lékinyerés 15-20 százalékkal alacsonyabb volt, mint a normális évjáratban.

A borvidék másik különlegessége, hogy a szakmai minősítés alapján a legmagasabb ökológia pontnak megfelelő besorolás alá esik, ami utal a talaj szerkezetére és fekvésére, az időjárási viszontagságoktól való védettségre, valamint a tápanyag összetételre. Ez a termőtáj ad egy garantált minőséget, amelyhez hozzátartozik a borász szaktudása, ennek fontos része a feldolgozás és a technológia. Ezeknek is köszönhető, hogy az idei évjárat valóban ad okot az ünneplésre a közelgő Márton napján.

agrotrend.hu / novenyvedoszer.hu

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nyakas Farm
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés