Hírek

Jubilált Az Év Agrárembere kitüntető díj – heti hírösszefoglaló

Az gazdatüntetések nyomására az Európai Bizottság döntött, a magyar gazdák szolidaritást vállaltak a kormányaik ellen tüntető nyugati társaikkal, az Agrotrend Csoport által alapított Az Év Agrárembere kitüntető díjat 10. alkalommal adták át az arra érdemeseknek. Heti hírösszefoglaló.


Jövőnk záloga a 2,3 millió hektárnyi magyar zöld erdővagyon gondozása

Mintegy 2,3 millió hektár az ország erdei fafajokkal borított területe, amely fennmaradását, valamint gyarapodását a fenntartható erdőgazdálkodás és a mögötte lévő erdőtudomány biztosítja – mondta az erdőkért és földügyekért felelős államtitkár az Erdészeti Tudományos Konferencián, a Soproni Egyetemen, hétfőn.


A megfelelő minőségű ivóvíz-szolgáltatás hosszú távú fenntarthatósági kockázataira hívta fel a figyelmet az ÁSZ

Lezárult az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nemzetközi kooperatív teljesítményellenőrzés keretében végzett ellenőrzése, amelynek során a 2017-2022. évekre vonatkozóan ellenőrizte a hazai ivóvíz-gazdálkodás fenntarthatóságát, a vízgazdálkodást meghatározó stratégiák megfelelőségét.


Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara országos felmérése lejárt szavatosságú növényvédőszer-készletekről

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara 2022-ben nagyszabású országos akció keretében közel 300 tonna lejárt szavatosságú növényvédő szer begyűjtését, szakszerű elszállítását és ártalmatlanítását szervezte meg és bonyolította le. A projekthez szükséges forrást az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatása biztosította.


Küzdelmes év vár a szarvasmarhatartókra

Kigazdálkodhatatlan önköltségre számítanak a hazai tejtermelők idén. Nagy szükség lenne a jó átvételi árakra és a fogyasztásbővülésre mind a tej, mind a marhahús tekintetében. A döntéshozóknak fel kellene ismerni, hogy az élelmiszerellátás az alapanyag-termelőknél kezdődik, így meg kell becsülni és nem akadályozni őket.


Gyepgazdálkodási szakmai nappal indul a március

Az I. GYEPGAZDÁLKODÁSI SZAKMAI NAPRA invitálják a mezőgazdásznak készülő fiatalokat és a gazdálkodókat egyaránt 2024. március 1-jén, a Kőszegi Evangélikus Középiskola dísztermébe.


9,3 millió hektárnyi földterületet véd az országos jégkármentesítő rendszer

Kétmilliárd forintos kormányzati támogatásból üzemeltetik tovább a 2018 óta működő országos jégkármérséklő rendszert, amely 9,3 millió hektárnyi földterületet véd – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Dunaharasztiban, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az AM rendezvényén.


A Bizottság visszavonta az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó céljait

A gazdatüntetések hatására az Európai Bizottság a növényvédőszerek felhasználásának csökkentésére vonatkozó javaslatát is visszavonta.


Az Agrárminisztérium 2024-es pályázatairól és beruházási intézkedéseiről

Az Agrárminisztérium idén kiírandó pályázatairól, az elbíráláskor hangsúlyosabban értékelt vállalásokról, a beruházásokat segítő intézkedésekről is szólt Feldman Zsolt a dél-dunántúli élelmiszeripari vállalkozásokat és a kapcsolódó szervezeteket összefogó iFood Élelmiszer Klaszter Kéthelyen tartott szakmai programján.


Ünnepélyes keretek között először adták át az Agrármarketing díjat

Az Agrotrend Csoport idén sem tétlenkedett és a megszokott magas színvonalú rendezvényei mellett díjátadói is új kategóriát emeltek fel a szakmai piedesztálra az Agrármarketing díj megszületésével.


Dr. Kovács Péter lett 2023-ban Az Év Agrárembere

Jubileumi fennállását ünnepelte Az Év Agrárembere kitüntető díj, ugyanis 10. alkalommal szervezte meg az Agrotrend Csoport a mezőgazdaság egyedülálló elismerését.


Gazdák nélkül nincs jövő! Az ukrán áruk azonnali importtilalmának bevezetését követelték Brüsszeltől a Záhonyban demonstráló termelők

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében gazdatüntetést tartottak a hazai termelők a záhonyi határátkelőhelyen. A gazdák – az európai társaikkal szolidaritást vállalva – amiatt tiltakoztak, hogy Brüsszel újabb egy évre meghosszabbította az Ukrajnának nyújtott kedvezményeket.


2024-ben is biztosítottak a magyar gazdák támogatásai

A magyar kormány elismeri a hazai agrárium jelentőségét: idén is biztosítottak az agrártámogatások, amelyek jelentős lendületet adnak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődésének Csongrád-Csanád vármegyében is – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Hódmezővásárhelyi Gazdasági Egyesület Gazdanapi fórumán, szombaton.

 

(Nyitókép: AM/Pelsőczy Csaba)

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés