Hírek

Megdőlt az idei nyári áramfogyasztási rekord

Az idei nyáron eddig augusztus 21-én, hétfőn este fél 9-kor volt a legmagasabb a magyar villamosenergia-rendszer terhelése a Mavir adatai szerint. Előtte júliusban már volt egy, a mostanihoz közelítő csúcs egy hasonló kánikulai napon a klímaberendezések használata miatt – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

Hétfőn 6264 megawattos villamosenergia-rendszer terhelést mértek a Mavir munkatársai. A korábbi idei nyári csúcsot július 17-én 18:45 óra környékén regisztrálták, amikor 6154 megawatt volt a pontos érték. Major András emlékeztetett, hogy akkor is nagy meleg tombolt.

Az elemző azt mondta az InfoRádióban, hogy érdemes megkülönböztetni a téli és nyári bruttó rendszerterhelési csúcsokat, mert

hagyományosan a téli hónapokban születnek nagy értékek és inkább akkor mérnek új csúcsokat.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy télen a fűtés nagyobbrészt nem volt mindig villamosenergia alapú.

Fotó: wikimedia

A historikus csúcs egy téli időszakhoz kapcsolódik. Nem is volt olyan régen,

2022 januárjában 7396 megawattot mértek.

Ez tehát az eddigi abszolút rekord. Ehhez a mért adathoz hozzájárult, hogy megugrottak a fűtési igények, továbbá a gazdasági aktivitás mellett az időjárási viszonyok is mindig befolyásolják a fogyasztást.

A hazai nyári csúcsokat vizsgálva minden idők legmagasabb értékét 2021. június 23-án mérték, 6940 megawattot. Ez jóval nagyobb a mostani nyári rekordnál, ami szintén gazdasági aktivitási okokra vezethető vissza, hiszen az energiaválságnak komoly fogyasztáscsökkentő hatása van. „A nyári csúcsoknál nyilván elsősorban a légkondicionálók és a klímaberendezések használata az, ami jelentősen megdobja a rendszerterhelést” – mondta az InfoRádióban Major András.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés