Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Hogyan tükrözi a bor minősége az év időjárását?

Minden borász és borkedvelő jól tudja, hogy vannak a borra nézve kedvező időjárású évek, és vannak, amikor semmi se jó. Ezeket az éveket a bor minőségében, illetve már a must cukorfokában is meg lehet ismerni, így a szüreti feljegyzésekből kideríthető, milyen időjárású év volt az adott esztendő. – olvasható a ng.24.hu legújabb cikkében.

Egy új, a Climate of the Past folyóiratban közzé tett kutatásban az 1420-2019 közti évek mustjainak minősége és a klíma közti kapcsolatot vizsgálták meg.

Forrás: pixabay.com

A számítások szerint a must minősége alapján az éghajlati adatok igen jól kikövetkeztethetők.

A legjobb minőséget a korai szüretelés eredményezte, amely a napos nyarak után zajlott, a leggyengébb minőséget pedig a késői szüret, ami a hűvös és csapadékos nyarak után következett.

Az adatokhoz a különféle borászatok évkönyveit vizsgálták át, francia, német, svájci és luxemburgi helyszínekről, amelyekben minden évben szerepelt az aktuális szüretből kinyert must cukorfoka.

1990 után gyakorlatilag folyamatosan kiváló a minőség – immáron a klímaváltozásnak köszönhetőn.A legrosszabb minőséget a 1453-1466, 1485-1494, 1585-1614, 1685-1703, 1812-1821, és 1876-1936 közötti évek adták.

Egy másik kutatásban a borra kivetett adó mennyiségéből következtettek a klímára. E vizsgálatok során az európai bortermelés északi határmezsgyéje, a Moselle-folyó völgyének adatait vizsgálták meg 1444-1786 közötti évekből. A különösen alacsony bortermésű évek ezen adatok szerint a nagy vulkánkitöréseket követő kis mértékű lehűlés évei voltak. Ezeket az éveket egyébként a fák évgyűrűiből is igazolni lehetett.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés