Hírek

Hazánk legveszélyeztetettebb és legkevésbé elterjedt növényfaja virágzik

Már január vége előtt meg lehetett figyelni a volgamenti hérics első virágzó példányát a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A legnagyobb hazai, őshonos állományt magában foglaló Csorvási löszgyepen találták meg január 24-én a faj első példányát. Bár a csúcsvirágzás március végén-április elején figyelhető meg, egyáltalán nem ritka, hogy már januárban szirmot bontanak az első példányok.

Forrás: pxhere.com

Az utóbbi három évben legalábbis így volt – számol be róla a nemzetipark-igazgatóság az oldalán, akik folyamatosan számolják a növényt és figyelemmel kísérik a virágzás dinamikáját. Mint írják, tavasszal akár kétezer hérics is virágozhat egyszerre a löszgyepen. Az első virágot egy olyan területen találták, ahol ősszel természetvédelmi kaszálást végeztek és rövid a gyep, illetve avar sincs. Ez azt eredményezi, hogy ha süt a nap, a talaj gyorsan átmelegszik. Ez kedvez a héricseknek, amelyek először a talajfelszínen nyílnak, később pedig megnyúlnak, és akár a 20-30 cm-t is elérhetik. Hidegben becsukják a szirmaikat.

Az 1935-ben felfedezett volgamenti hérics Magyarország egyik legritkább és legveszélyeztetettebb növénye, nem véletlen, hogy elsőként nyilvánították védetté 1971-ben, élőhelyeivel együtt. Egy vasúti főmérnök fedezte fel a vonaton utazva Csorvás határában. Nálunk éri el elterjedési területének nyugati határát, állománycsökkenése a szántásnak, gyomirtásnak és a tályoggyökér gyűjtésnek köszönhető.

agrotrend.hu / Turista Magazin

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés