Hírek

Fát hazavinni lopás! Félmilliós bírság járhat érte

Sokan nem tudják, de aki az erdőben magának szeretné összegyűjteni a tűzifát, előbb szerződést kell kötnie hozzá az erdészettel. Az úgynevezett rőzsét sem viheti bárki haza. 

Egyre hidegebbek az éjszakák, a legtöbb ház kéményéből estefelé már gomolyog a füst. Sok család már régen megrendelte a téli tűzifát, azonban vannak, akik maguk szeretnék összegyűjteni a tüzelőt. Ők azonban könnyen megüthetik a bokájukat. Limp Tibor, a Vérteserdő Zrt. Gerecsei Erdészeti Igazgatóságának igazgatója a Kemma.hu-nak elmondta, hogy csakis az erdészettel előzetesen kötött szerződéssel szabad az erdészet területén fát, illetve rőzsét gyűjteni.

Forrás: pxhere.com

– A Vértesi Erdő Zrt. fakitermelési tevékenységének részeként korlátozott mértékben lehetőséget kínál magánszemélyeknek saját céljukra tűzifagyűjtésre. Ez a csakis a földön fekvő, jellemzően korábbi fakitermelést követően visszamaradt faanyag gyűjtését jelenti – magyarázta az igazgató. Hozzátette:

a gyűjtés előtt egy megállapodási szerződést kell kötniük az erdészettel, illetve egyeztetni kell a gyűjtés helyét, időtartamát. 

– A gyűjtés után az egy adott helyre összegyűjtött anyagot az illetékes kerületvezetőnek fel kell mérnie, majd a gyűjtött faanyag ellenértékének megfizetése után kerülhet sor a faanyag elszállítására – tette hozzá a szakember.

Ám nem csak a termetesebb fák gyűjtése tilos szerződés nélkül. Az úgynevezett rőzsét sem viheti bárki haza az erdőből.

A rőzse átlagosan 2-3 centiméter átmérőjű vékony tűzifa, mely legvastagabb része sem haladja meg az 5 centimétert. A rőzsét is szintén csak magánszemélyek gyűjthetik össze saját felhasználásra a földön fekvő gally, illetve a korábbi munkaterületen visszamaradt faanyagokból.

A gyűjtés feltétele itt is a korábban megkötött szerződés és az egyszeri regisztrációs díj befizetése. Csak ezután szabad a kijelölt területen meghatározott időtartamban rőzsét gyűjtenie, majd felkészíteni a kerületvezető erdész által kijelölt készletezési helyre. Aki ezt a szabályt megszegi, a gyűjtött mennyiségtől függően 50 és 500 ezer forint közötti erdővédelmi bírságra számíthat.

Egyébként a Vérteserdő honlapja szerint a magunk által gyűjtött kemény lombos vastag és vékony tűzifa köbmétere 17 ezer 145 forint, míg a lágy lombos és fenyő vastag és vékony tűzifának 12 ezer 700 forint köbmétere. Míg az erdészettől által kitermelt keményfa 37-40 ezer, míg a lágylombos 22-25 ezer forintért vásárolható meg.

agrotrend.hu / kemma.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés