Hírek
Év végi sütemények csokimikulásból
Az élelmiszerpazarlás jellemző az év végi ünnepekre. A megmaradt csokimikulást megmenthetjük, karácsonyi sütemények alapanyagaként felhasználva.
Karácsonykor a megmaradt csokimikulás jól jöhet a sütéshez. Az ünnepi időszakban nem csak csokoládéból van azonban maradék – ilyenkor jellemző, hogy a szükségesnél több étel készül, majd utána napokig a maradékot eszi a család. Rosszabb esetben pedig a kukában köt ki az étel.
Ehelyett megoldás, ha a vendégeinknek csomagolunk a menüből – ha előre megkérjük, hogy hozzanak tárolódobozt magukkal, sokat segíthet. Az is jó megoldás lehet, hogy ha kevesebb, de különleges fogásokkal készülünk, és érdemes olyan ételeket is főzni, sütni, amelyek kevésbé romlandók, vagy jól fagyaszthatók. Ezen kívül kis kreativitással új fogásokat is készíthetünk a maradékokból.
A Nemzeti-élelmiszerláncbiztonsági Hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerpazarlás megelőzése a tudatos tervezéssel kezdődik. Karácsony előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy az ünnepi fogásoknak legyen elég hely. A fagyasztóban raktározott alapanyagokat pedig felhasználhatjuk az ünnepi menühöz – például a fagyasztott húst a töltött káposztához.
A karácsonyi sütemények alapanyaga lehet a csokimikulás
A karácsonyi süteményekhez pedig felhasználhatjuk a megmaradt mikuláscsokoládékat is – felolvasztva, egy kis vajjal és porcukorral krémes állagúvá keverhetjük, amit akár mártogatósnak is használhatunk gyümölcsökhöz. Ajándékot is készíthetünk karácsonyra ezekből a megmaradt csokikból: összeolvasztva és formákba öntve tölthetjük dióval, mogyoróval, mazsolával. A csokoládét felolvasztva meleg tejbe is belekeverhetjük, finom csokis tejet készítve. De a mikuláscsokit felolvasztva felhasználhatjuk piskóták, tekercsek ízesítésére, vagy sütemények díszítéséhez mázként. Ezen kívül brownie alapanyagaként is használható, vagy apóra vágva belekeverhetjük a csokis kekszek tésztájába.
agrotrend.hu / bama.hu
Fókuszban
Kitiltja az Európai bizottság a hormonkárosító biszfenolokat
Igazi karácsonyi ajándéknak tekintjük az Európai Bizottság döntését, amely betiltja a hormonkárosító biszfenolok használatát az egyik legveszélyesebb területen, az élelmiszerekkel...
Tovább csökken a csirkehús ára
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 14,2 százalékkal 414,8 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 11,6 százalékkal 590,0...
A Fliegl évértékelő beszélgetése Ackermann Tamással
Ackermann Tamás, a Fliegl Abda Kft. ügyvezetője beszélgetett Mátrai Zoltánnal, ahol az évértékelő kapcsán szóba került az Év Vállalkozója díj...
Ezek az agrártárgyú törvények 2025. január 1-től változnak
Elfogadta az Országgyűlés az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló T/9715-ös számú törvényjavaslatot. A javaslatok kidolgozásában a NAK és a MAGOSZ...