Hírek
Év végi sütemények csokimikulásból
Az élelmiszerpazarlás jellemző az év végi ünnepekre. A megmaradt csokimikulást megmenthetjük, karácsonyi sütemények alapanyagaként felhasználva.
Karácsonykor a megmaradt csokimikulás jól jöhet a sütéshez. Az ünnepi időszakban nem csak csokoládéból van azonban maradék – ilyenkor jellemző, hogy a szükségesnél több étel készül, majd utána napokig a maradékot eszi a család. Rosszabb esetben pedig a kukában köt ki az étel.
Ehelyett megoldás, ha a vendégeinknek csomagolunk a menüből – ha előre megkérjük, hogy hozzanak tárolódobozt magukkal, sokat segíthet. Az is jó megoldás lehet, hogy ha kevesebb, de különleges fogásokkal készülünk, és érdemes olyan ételeket is főzni, sütni, amelyek kevésbé romlandók, vagy jól fagyaszthatók. Ezen kívül kis kreativitással új fogásokat is készíthetünk a maradékokból.
A Nemzeti-élelmiszerláncbiztonsági Hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy az élelmiszerpazarlás megelőzése a tudatos tervezéssel kezdődik. Karácsony előtt érdemes kiüríteni a hűtőt és a fagyasztórekeszt is, gondolva arra, hogy az ünnepi fogásoknak legyen elég hely. A fagyasztóban raktározott alapanyagokat pedig felhasználhatjuk az ünnepi menühöz – például a fagyasztott húst a töltött káposztához.

Forrás: metropol
A karácsonyi sütemények alapanyaga lehet a csokimikulás
A karácsonyi süteményekhez pedig felhasználhatjuk a megmaradt mikuláscsokoládékat is – felolvasztva, egy kis vajjal és porcukorral krémes állagúvá keverhetjük, amit akár mártogatósnak is használhatunk gyümölcsökhöz. Ajándékot is készíthetünk karácsonyra ezekből a megmaradt csokikból: összeolvasztva és formákba öntve tölthetjük dióval, mogyoróval, mazsolával. A csokoládét felolvasztva meleg tejbe is belekeverhetjük, finom csokis tejet készítve. De a mikuláscsokit felolvasztva felhasználhatjuk piskóták, tekercsek ízesítésére, vagy sütemények díszítéséhez mázként. Ezen kívül brownie alapanyagaként is használható, vagy apóra vágva belekeverhetjük a csokis kekszek tésztájába.
agrotrend.hu / bama.hu
Fókuszban


Felszín alatti csepegtető öntözés (SDI)
Az utóbbi években – köszönhetően a támogatásoknak és a klímaváltozás okozta hosszan tartó vízhiányos időszakoknak –, olyan tájegységeken is előtérbe...


Az Év Agrárembere 2024 – Nagy Brigitta a VOSZ ügyvezetője
A VOSZ küldetése, hogy támogassa a magyar vállalkozásokat – helyi szinten és országosan egyaránt. Nagy Brigitta, a Vállalkozók és Munkáltatók...


Évszaktól, időjárástól függetlenül a KITE Jet-tel Ön nyer!
A mai változó piaci körülmények között az inputköltségek kezelése kritikus fontosságú. A nitrogén az egyik legdrágább inputanyag. Nagyon fontos, hogy...


A permetezőfúvóka-kiválasztás legalább olyan fontos, mint a növényvédőszer-kiválasztás
A permetezőgéppel és a rászerelt permetezőfúvókával végezzük el a kiválasztott növényvédő szerek célfelületre történő kijuttatását. Ahhoz, hogy a kijuttatott növényvédő...
Az Év Agrárembere támogatók

Beszélgetés Süle Katalinnal, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnökével

Az Év Agrárembere 2024 – Dr. Mártonffy Béla a VOSZ különdíjasa

Agrármarketing Díjátadó és Konferencia – videó

Az Év Agrárembere 2024 – Nagy Brigitta a VOSZ ügyvezetője

Agrármarketing Díjátadó és Konferencia – Hangulatvideó

Tudnivalók a lemosó permetezésről

Virágfertőző monília elleni védekezés kajsziban és meggyben

Fagyriadó: tippek a rügyező növények hatékony védelmére

Ukrán termények árasztották el a piacot – a döntés következményei

Így csordogál a víz az aszály sújtotta Dunában

Megjelent a kaliforniai lopódarázs Magyarországon

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Középpontban a Väderstad többszörösen díjazott munkagépe

Szupermenta fehérjepor termékteszt újratöltve: az eredmények most sem felhőtlenek
