Hírek

Európai szinten is csökkent az idei bortermelés

A Copa-Cogeca 2023. évi szüreti előrejelzése alapján az idén az uniós bortermés a legjelentősebb termelő országok – Spanyolország, Olaszország és Németország – esetében csökkenést mutat. Annak ellenére, hogy Franciaországban és Portugáliában növekedés tapasztalható, az EU-ban összesen 150 millió hl bor várható, ami -5,5%-kal marad el az ötéves átlagtól.

A 2023-as szüreti eredmények alapján kissé csökkent az EU bortermelése 2022-hez képest. Összesen valamivel több mint 150 millió hektoliter bor várható, az 5 éves átlaghoz képest -5,5%-os csökkenés tapasztalható. Az éghajlatváltozás következményei, nevezetesen a száraz tél, a jégesők, az árvizek és az esős tavaszi időszak miatt más európai termelő országokban, így Ausztriában (-6%), Görögországban (-23%), Horvátországban (-31%) és Szlovákiában (-20%) is jelentős terméskiesés volt tapasztalható 2022-hez képest.

Forrás: pxhere.com

2023-ban Franciaország lett az első európai bortermelő a 45 Mhl becsült termeléssel, ami 1,47%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Franciaországot ugyanakkor a lisztharmat és főként a délen jelentkező aszály sújtotta, de a bevezetett válságintézkedéseknek, például a lepárlási támogatásnak és a zöldszüretnek köszönhetően konszolidálni tudta a rendelkezésre álló mennyiséget.

Hét év óta először Olaszország elvesztette vezető szerepét a bortermelői rangsorban, 43,9 Mhl becsült idei termeléssel, ami 11,92%-os veszteséget jelentett a tavalyi évhez képest. Ezt a jelentős visszaesést a heves tavaszi esőzések, amelyek Emilia Romagna régióban áradásokba torkolltak, valamint a súlyos lisztharmat fertőzéssel magyarázzák, amely különösen az ország középső és déli részén található szőlőültetvényekben jelentkezett.

Spanyolország a becsült 30,8 Mhl termeléssel a harmadik legnagyobb európai termelő maradt, annak ellenére, hogy a termelés a tavalyi évhez képest csökkent (-14,42%). A zord időjárási körülmények – a száraz ősz, tél és tavasz, valamint a késő tavaszi a heves esőzések, a nyári hőhullámok és a jégeső – miatt a spanyol szőlőültetvények a termés szempontjából nagyon rosszul jártak. Az alacsony páratartalom miatt azonban a szőlő viszonylag egészséges volt, és jó minőségű szőlőt adott.

Franciaország, Olaszország és Spanyolország együttesen közel 120 millió hektolitert termelt, ami az Európai Unió termelésének 80%-át teszi ki.

Portugáliában 8,6%-os növekedést könyveltek el, valamivel kevesebb mint 10 Mhl termésmennyiséggel, ami a bevezetett lepárlási intézkedéseknek volt köszönhető, de a növekedés leginkább abból adódik, hogy a 2022. évi termés 8%-kal csökkent, ami kiegyenlítette a teljes termésmennyiséget.

Németországban a becsült termelés 8,86 millió hektoliter, ami 2,1%-os visszaeséshez vezetett a bortermelésben az infláció és a magas termelési költségek következtében. Másrészről viszont nem következett be jelentős terméscsökkenés az időjárási viszonyok miatt, mivel azok meglehetősen stabilak maradtak az év során.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés