Zambó Péter kiemelte: a program az összefogásra is példát mutat, hiszen több minisztérium és szervezet együttműködésében valósul meg. Finanszírozója az energiaügyi tárca, amely a szén-dioxid kvóta keretből 300 millió forinttal támogatja a kezdeményezést. Szakmai hátterét az agrártárca adja, koordinációját pedig az Országos Erdészeti Egyesület végzi a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványával karöltve.

Forrás: kormany.hu

Az államtitkár kifejtette: a helyszíneket 23 erdészeti erdei iskola biztosítja, ami nem valósulhatott volna meg, ha az állami erdészetek a kormány támogatásával nem fejlesztik ökoturisztikai képességüket. Jelezte: az elmúlt 11 évben a kabinet tudatosan támogatja ezeket a fejlesztéseket, így az állami erdészetek 42 milliárd forint beruházást valósítottak meg ez idő alatt, és évente 4-5 milliárd forint bevételt fordítanak ennek az infrastruktúrának a fenntartására. Szavai szerint ezeket az összegeket a magyar társadalom jövőjébe fektetik.

Rámutatott: az elmúlt években a kormány az ország erdősítése területén is komoly eredményeket ért el: az országfásítási programban 184 milliónál több fát ültettek el az erdőgazdaságok és a gazdák, míg a településfásítási program keretében 2020 óta 56 ezer sorfával gazdagodtak a vidéki települések. Az Energiaügyi Minisztériummal közös programokban pedig további 1700 hektár új erdőterület jött létre az állami erdészeteknél – sorolta.

A közös agrárpolitika forrásainak segítségével a jövőben is folytatódik ez a munka, amelynek célja, hogy Magyarország minél több és jobb minőségű erdővel rendelkezzen – jelentette ki az államtitkár. Emlékeztetett: az erdő Magyarország legfontosabb zöld vagyona, összterülete az ország területének mintegy 25 százaléka, azaz 2,3 millió hektár. Az erdők egyúttal a legnagyobb szénraktárak, a biológiai sokféleség letéteményesei, egyben az aktív kikapcsolódás legfontosabb színteréül szolgálnak – mondta.

Ennek a nemzeti vagyonnak több mint felét 21 állami erdőgazdaság kezeli, garantálva az erdőtörvény szerinti fenntarthatóságot. Mellettük számos hatóság, magán-erdőgazdálkodó és civil szervet részese ennek a tevékenységnek, ám a szakmai összefogáson túl nélkülözhetetlen, hogy a társadalom is magáénak érezze az erdők ügyét, és kellő felelősségtudattal tekintsen erre a közös kincsre – fogalmazott.

Az első lépés megismerni az erdő valós szerepét és környezeti viszonyainak alakulását: ehhez jelent segítséget a most induló Erdei Iránytű Program, amely hátrányos helyzetű települések 2-6. osztályos általános iskolásainak biztosítja ezt a lehetőséget. Az ősz folyamán összesen 120 gyermekcsoport, azaz mintegy 3000 diák vesz részt az egynapos erdei iskolai látogatást tartalmazó programban – tájékoztatott Zambó Péter.

Utalt rá: a program az év eleje óta futó “Iskolában az erdő” címet viselő, ugyancsak kormányzati támogatással megvalósuló kezdeményezés része, amely kiérdemli az elmúlt 35 év legnagyobb zöld szemléletformálási akciója jelzőt. Égisze alatt ugyanis az idén 1000 oktatási intézmény 60 ezer tanulója vesz részt rendhagyó természetismereti órákon, ahol informatívan, modern eszközök és felkészült pedagógusok közreműködésével egészítik ki a gyerekek tanórán szerzett tudását – ismertette az államtitkár.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium