Hírek

DNS-alapú teszt jelentheti a megoldást a mézhamisítás problémájára

Több éves fejlesztéssel észt méhészek és kutatók olyan eljárást dolgoztak ki, mely lehetővé teszi, hogy a mézet DNS alapon teszteljék. A teszt segíthet csökkenteni a mézhamisítást, továbbá védi a fogyasztók és a termelők érdekeit – írta a Magyar Mezőgazdaság a tradewithestonia.com cikke alapján.

Míg a virágporszemcsék mikroszkópikus vizsgálata egy adott méz nektárt adó növényeinek kimutatására ad lehetőséget, addig a DNS-alapú elemzés molekuláris szinten vizsgálja a mézet, és nemcsak a pollent adó növények, hanem a nektárt  illetve a mézharmatot adó növények, valamint egyéb jelenlévő élőlények is azonosíthatóak a segítségével.

Forrás: pixabay.com

A méz tartalmazza ugyanis mindazon élőlények DNS-nyomát, mellyel a méhek érintkezésbe kerültek, illetve amelyek bekerültek egy adott mézbe (növények, baktériumok, gombák, rovarok stb.).

Ez azt is jelenti, hogy minden mézmintának egyedi és hamisíthatatlan DNS-profilja, vagyis „ujjlenyomata” van. A hamis méz felderítésén kívül tehát a DNS-szintű monitorozás segíthet a méhcsalád esetleges fertőzéseinek korai felismerésében, lehetőséget biztosítva az átfogó gazdasági károk megelőzésére.

További előnye az eljárásnak, hogy a DNS-vizsgálat szerepeltetése a mézcímkén akár versenyelőnyt is jelenthet egy termelő számára, hiszen egy hiteles és átfogó eljárásról van szó.

Kairi Raime, a Tervise-i  Technológiai Fejlesztési Központ (TAK) élelmiszer-metagenomika részlegének vezetője szerint a mézhamisítás és a méhek kórokozói jelentik jelenleg a méhészek legfőbb problémáját. A DNS-alapú elemzés lehetővé teszi, hogy a méhekre 20 legveszélyesebb  kórokozót illetve parazitát idejében beazonosítsák. Ilyen átfogó elemzés ma a világon sehol máshol nem érhető el.

Egyetlen mézminta elemzése 10-20 millió DNS-szekvenciát vizsgál, így lehetővé teszi minden olyan faj azonosítását, amelynek DNS-szekvenciáját már ismerjük.

A több mint kétszáz észt méhész mézének DNS-alapú tesztelése során olyan magas szintű hamisítványokat is felderítettek, melyekről ezt a hagyományos vizsgálatokkal nem lehetett kimutatni.

“Az élelmiszer-metagenomikai DNS-elemzés egyelőre kihasználatlan piaci potenciált kínál. Széles körű alkalmazása lehetőséget teremt arra, hogy a vásárlók bizalmát visszaállítsuk és tisztességes versenyt biztosítsunk a becsületes termelők és kereskedők számára.”

– állapítja meg a kutató.

A fejlesztők szerint az DNS-alapú elemzés más élelmiszerek esetében is alkalmazható, a lehetőség nyitott ezen eljárások kidolgozására. A fejlesztés innovatív módon egy csúcstechnológiás orvos-kutatási eljárást ültet át az élelmiszeripar területére.

agrotrend.hu / Sokszínű Vidék

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Az Év Agrárembere támogatók

 
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nyakas Farm
 
Hirdetés

Facebook

Hirdetés