Hírek

Csökken a malmi búza jegyzésára a világ tőzsdéin

A FAO legfrissebb becslése szerint idén összesen 723,4 millió tonna búza teremhet globálisan a durummal együtt. Tavaly minden korábbi rekordot megdöntve 731,2 millió tonnás termést takarítottak be, így az idei hozam a kisebb csökkenéssel együtt is a sokéves átlag felett lehet.

A tengerentúlon az északi féltekén is elkezdődött a búza aratása. A termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése a chicagói árutőzsdén tonnánként 210-216 dollár között változott. Ennek oka, hogy az USDA a legfrissebb prognózisában a globális termésre vonatkozó becslést 722 millió tonnára emelte, ugyanakkor a felhasználást 714 millió tonnára csökkentette. A szezon végére rekord mennyiség, 220 millió tonna termény maradhat a raktárakban, ami szintén jelentősen befolyásolhatja a tőzsdei árakat.

Az USDA Európára is tett közzé becslést a napokban. Ezek szerint az EU búzatermelése a korábban vártnál kisebb, 148 millió tonna lehet. Ez az egy évvel korábbinál 3,7 millió tonnával kevesebb, de bőven fedezi a tagországok szükségleteit, ráadásul az export árualap 31 millió tonna lehet. A csökkenés ellenére, az USDA szerint az EU maradhat a világ első számú búzaexportőre annak ellenére is, hogy a szervezet az USA kivitelére vonatkozó előrejelzését 26 millió tonnára emelte. A párizsi árutőzsdén július első napjaiban még tonnánként 205 euróig erősödött a termény ára, később 200 euró alá csökkent. Július 23-án már mindössze 186,5 euró volt a legközelebbi terminre.

A budapesti tőzsdén a malmi búza jegyzésára augusztusra (a legközelebbi terminre) egy hete 43 ezer forint volt, az elszámolóár pedig 45,7 ezer. Július 16-án az elszámolóár még 49,5 ezer forint volt.

A takarmánybúza jegyzésára augusztusra (a legközelebbi terminre) 44 ezer forint volt, míg az elszámolóár 46,3 ezer forint. Itt nem figyelhető meg a malmi búzához hasonló csökkenés, hiszen július 16-án az augusztusi elszámolóár 46,8 ezer forint volt.

Egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban a budapesti tőzsdén a malmi búza elszámolóára 51,2 ezer forint volt, míg a takarmánybúzáé 42,5 ezer forint augusztusi határidőre.

Múlt heti cikkeinkben arról számoltunk be, hogy az étkezési búzáért Békés megyében 45-46, Tolnában 45-48, Zalában 47-49, Somogyban 44-50 ezer forintot fizetnek a felvásárlók minőségtől függően.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének adatai szerint a búza tonnánkénti átlagára 42-45 ezer forint, amit a termelők kevésnek tartanak.

SCS

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés