Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Az UBM Csoport a XXXII. FarmerExpo-n, Debrecenben

Hagyományosan, az államalapítás országos ünnepségsorozata részeként tartották meg az immár 32. FarmerExpo-t augusztus 17-20-a között Debrecenben. A Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari seregszemlét és a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítást az Agráregyetem Böszörményi úti campusának teniszcsarnokában és az azt körülvevő szabadtéri területeken több mint húszezer négyzetméteren helyezték el, ahová több, mint 30.000 látogató érkezett. Magyarország egyik legjelentősebb agrárseregszemléjét – a bővítő építkezési munkálatok miatt – idén a megszokottnál kisebb vásárterületen rendezték, ám a kényszerű terület-csökkenésért cserébe jövőre újabb exkluzív bemutatótérrel gazdagodik majd a mindig nagyszabású szakmai kiállítás.

A 280 kiállító között az UBM csoport idén egy megújult, modern, minden látogató tekintetét megragadó kiállítói standdal várta a vendégeket. A gazdaságosság és fenntarthatóság szem előtt tartásával bemutatónk egyszerre felelt meg a gazdasági fejlődés, a társadalmi felelősségvállalás, valamint a környezetvédelem szempontjainak. Az új UBM kiállítói stand a jövőben teljes egészében újra használható, kisebb módosításokkal bővíthető, ezzel is csökkentve az UBM ökológiai lábnyomát.

A szakmai napok alkalmával, a hőség idején, több mint 60 partnert láthattunk vendégül egy frissítő italra és baráti beszélgetésre. Tettük ezt azért is, hogy az elmúlt hónapok szakmai eseményeit és az ágazati tapasztalatokat megtárgyalhassuk, kapcsolatainkat egy kézfogás erejével erősítsük.

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Nagy István agrárminiszter azzal kezdte köszöntőjét, hogy ő most nem a pesszimistákhoz tartozik. “Amikor úgy érezzük, hogy magunkban gyengék vagyunk, akkor ne önmagunkra, hanem egymásra nézzünk. Egy dolgot nem lehet figyelmen kívül hagyni: úgy nem lehet gazdálkodni, ahogy apáink csinálták. A régi módszerekkel nem tudunk szembenézni az előttünk álló kihívásokkal. Új megoldásokra, új technológiákra, a versenyképesség sokkal magasabb szintre emelésére, a hozzáadott érték növelésére van szükség, ezt számos jogszabállyal segítették, és segítik a jövőben is – tette hozzá. Az összefogáshoz nyújt kezet az agrártárca, és elmondta, ahogy a múltban, úgy a jövőben is célzott támogatásokkal segítik az ágazat előrehaladását. A kormány elkötelezettségét és eltökéltségét mutatja, hogy a 2027-ig tartó uniós költségvetési ciklus forrásaihoz Magyarország soha nem látott mértékű, 80 százalékos nemzeti kiegészítő finanszírozást biztosít, ez háromszor több forrás a fejlesztésekhez, mint a megelőző hét évben volt. Ilyen támogatás csak Magyarországon van az EU-ban.”– mutatott rá a tárcavezető.

 

Vaszkó László vásárigazgató az agrárágazat jövőjéről szóló beszélgetések és a kapcsolatépítés fórumának nevezte a szakmai napokat. Amint az MTI-nek elmondta: érzékelhető volt a termelői bizonytalanság a jövőt illetően, elsősorban amiatt, hogy nagy mennyiségű, olcsó ukrán gabona áraszthatja el az európai piacokat, ami kilátástalan helyzetbe hozhatja a magyar gazdákat. A szakmai konferenciákon, kerekasztal-beszélgetéseken arról cseréltek véleményt a résztvevők, min kell változtatni, hogy versenyképesebb legyen a magyar mezőgazdaság, ne kerüljön veszélybe a gazdák megélhetése, a magyar emberek pedig hozzájuthassanak a jó minőségű magyar termékekhez.

 

Az idei expón már megjelent az új generáció, amely a jövőben tovább viszi szülei mezőgazdasági vállalkozását és megkezdődött a kapcsolatfelvétel a fiatal gazdák között. Szakmai téren az innováció került az idei mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás fókuszába, hiszen a kihívások továbbra is itt tornyosulnak előttünk, ráirányítva a figyelmet arra, hogy nekünk a miénk, a hazai a fontos.

UBM Csoport

(X)

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés