Hírek

Az idei évre aligha bonthatnak pezsgőt a borászok – komoly kockázatokat jelez a szakértő

A tavalyi aszály után idén a gombák és a kártevők nehezítik a borászok életét. A jónak ígérkező termést nagy költséggel kellett védeni, részben emiatt, részben pedig a csökkenő kereslet miatt is bizonytalanok a gazdák, hogy nyereséggel zárhatják-e a 2023-as évet – mondja az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője az Infostarton megjelent interjúban.

“Egyik oldalon a növekvő termelési költségek, a másikon a csökkenő kereslet az, ami igazi kihívás elé állította idén a szőlészeket és borászokat, ráadásul a jelek szerint a 2015 óta tartó területcsökkenés az idén is folytatódni fog 100-200 hektárral” – fogalmazott Fórián Zoltán.

Kitért arra is, hogy az idei időjárás kedvezőbben alakult ugyan a tavalyinál, a múlt évi aszály hatásai továbbra is érzékelhetők, továbbá a megdrágul alapanyagok, illetve – az esős időjárással összefüggésben felmerült – többletvédekezés költségei

egyértelműen megnehezíti azt, hogy az idén komoly jövedelmezőségről gondolkodhassanak a szőlészek és a borászok

– tette hozzá.

A termés mennyisége, ha csak minimálisan is, de meghaladhatja az elmúlt évit. Az Erste Agrár Kompetencia Központ 410-420 ezer tonnás szőlőtermésre, és átlagosan 10 százalék körüli felvásárlási áremelkedésre számít. Fórián Zoltán szerint utóbbinak jóval többnek kellene lennie, de egyaránt érzékelhető belföldi és külföldi keresletcsökkenés a borok iránt, ami határozottan visszaveti annak lehetőségét, hogy komolyabb mértékben emelkedjen a szőlő felvásárlási ára.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy

bár a boltokban jelentős boráremelések tapasztalhatók, ezek nem a borászoktól indulnak,

hiszen az ő átadási áraik alig érzékelhető mértékben emelkedtek az elmúlt időszakban. „A fogyasztáscsökkenés továbbra is borítékolható” – fűzte hozzá.

Fórián Zoltán érdeklődésünkre azt is közölte, hogy a meglehetősen párás, csapadékos nyári időszak kiváló melegágya volt a lisztharmatnak, peronoszpórának, és tapasztalataik alapján egyes dűlők 10-15 százalékát is elvitték. Hozzátette: ha a szüretig hátralévő napok, hetek időjárása közepesen meleg, de napsütéses lesz, sokat javulhatna az idei termés minősége és mennyisége is.

A családi borászatok munkájáról az alábbi apa-fiú beszélgetés mutat meg részleteket:

agrotrend.hu / Infostart / InfoRádió – Sipos Ildikó

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Szakmai partner
Nyakas Farm
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés