Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Az Európai Bizottság tisztázza a gazdák támogatását rendkívüli időjárás esetén

Az Európai Bizottság elfogadott egy közleményt, amely tisztázza a vis maior és rendkívüli körülmények alkalmazását az EU mezőgazdasági szektorában előre nem látható és szélsőséges időjárási események esetén. A koncepció jogi értelmezésének tisztázásával a Bizottság célja, hogy biztosítékot nyújtson az érintett gazdáknak a Közös Agrárpolitika (KAP) kifizetéseivel kapcsolatban, miközben biztosítja az egységes alkalmazást az Unióban a nemzeti adminisztrációk által. Ez a közlemény része annak a csomagnak, amely az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentését célozza.

A vis maior koncepció lehetővé teszi azon gazdák számára, akik előre nem látható és kivételes események miatt nem tudták teljesíteni KAP-követelményeiket (például súlyos aszályok vagy árvizek), hogy ne veszítsék el a KAP támogatást. Ennek a koncepciónak az alkalmazásáról a tagállamok döntenek a releváns bizonyítékok alapján, figyelembe véve az uniós mezőgazdasági jogot.

Forrás: pixabay.com

Mivel ez kivételt képez a KAP-kifizetésekhez kapcsolódó kötelezettségek szigorú betartása alól (például feltételességek vagy az ökorendszerekben alkalmazott intézkedések), ezt a döntést általában korlátozó módon, esetenként vagy egyes gazdaságok esetében alkalmazzák. A mai közlemény tisztázza, hogy a vis maior minden olyan gazdára vonatkozhat, aki egy súlyos és előre nem látható természeti katasztrófa vagy meteorológiai esemény által érintett területen dolgozik. Ez azt jelenti, hogy az érintett területen található gazdáknak nem kell egyéni kérelmeket benyújtaniuk vagy bizonyítékot szolgáltatniuk a vis maior feltételeinek teljesítésére. Az alkalmazás bővített köre csökkenti a gazdák és a nemzeti hatóságok adminisztratív terheit, megkönnyítve ezzel a tagállamok gyors reagálását.

A közleményben meghatározott feltételek lehetővé teszik annak feltételezését, hogy egy területen található minden gazdát vis maior fed le. A tagállamoknak meg kell erősíteniük egy súlyos természeti katasztrófa vagy súlyos meteorológiai esemény bekövetkezését, és körül kell határolniuk azt a földrajzi területet, amelyet súlyosan érintett az esemény, és amelynek következményeit minden lehetséges óvintézkedés ellenére sem lehetett megelőzni. E határoláshoz a tagállamok például a kérdéses terület műholdas adataira támaszkodhatnak, anélkül, hogy az egyes gazdaságok szintjén konkrét műholdas adatokra lenne szükség. Bizonyos típusú események esetén a nemzeti adminisztrációk további tényezőket is figyelembe vesznek, például a lejtő meredekségét, a talaj típusát vagy a termesztett növények típusát, hogy meghatározzák az érintett lakosságot anélkül, hogy egyéni ellenőrzésre lenne szükség. Ez lehet például a fagy esetében, amely nem érint minden növényt ugyanúgy, vagy az állandó esőzés esetében, amely eltérő hatással lehet a lejtős területekre vagy a különböző vízvisszatartó kapacitású talajokra.

A tisztázás szerint, ha minden feltétel teljesül, a hatóságok mentesülnek az egyes esetek értékelésének szükségessége alól.

A Bizottság folyamatos kapcsolatban marad a tagállamokkal, hogy jogi útmutatást nyújtson szükség esetén.

Háttérinformációk

Az Európai Bizottság figyelemmel kísérte a gazdák és a tagállamok által az év elején kifejezett aggályokat, és gyorsan intézkedett a felmerült problémák megoldása érdekében.

Február 22-én a Bizottság bemutatta a bürokratikus terhek tartós csökkentését célzó első egyszerűsítési intézkedéseit az uniós gazdák számára. Március 15-én a Bizottság bemutatta a Közös Agrárpolitika célzott felülvizsgálatára vonatkozó javaslatát, amely május 25-én lépett hatályba, miután a Tanács és az Európai Parlament jóváhagyta.

A tagállamok kulcsszerepet játszanak abban, hogy a gazdák adminisztratív terhei korlátozottak és arányosak maradjanak. Bármely sikeres egyszerűsítési gyakorlatot szoros együttműködésben kell végrehajtani a nemzeti adminisztrációkkal és magukkal a gazdákkal.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés