Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Gazdálkodás

Hírek

Az Európai Bizottság sürgősségi támogatást nyújt az osztrák, cseh, lengyel és portugál gazdálkodóknak

Az Európai Bizottság javasolta 77 millió euró mozgósítását a mezőgazdasági tartalékból az osztrák, cseh és lengyel gyümölcs-, zöldség- és borágazat gazdáinak megsegítésére, akik a közelmúltban példa nélküli mértékű kedvezőtlen időjárási eseményeket szenvedtek el, valamint a portugál borászoknak, akik komoly piaci zavarokkal küzdenek.

A Bizottság javaslatai, amelyeket a tagállamok elfogadtak, 10 millió eurót osztanak ki Ausztriának, 15 millió eurót Csehországnak, 37 millió eurót Lengyelországnak és 15 millió eurót Portugáliának. Ezek az országok akár 200%-kal is kiegészíthetik ezt az EU-támogatást nemzeti forrásokból.

Forrás: pixabay.com

Idén tavasszal Csehországot, Ausztria egyes részeit és Lengyelországot példátlan fagy sújtotta, ami márciusban szokatlanul enyhe hőmérsékletek után jelentős károkat okozott a gyümölcsösökben és szőlőültetvényekben. Lengyelországban további károkat okozott a jégeső. Az érintett területek és a termelés aránya jelentős, ami veszélyezteti az érintett mezőgazdasági üzemek gazdasági életképességét. A nemzeti hatóságok közvetlenül a gazdáknak osztják ki a támogatást, hogy kompenzálják őket gazdasági veszteségeikért. Ausztria, Csehország és Lengyelország értesíti a Bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, különösen az egyedi támogatások kiszámításához használt kritériumokról, az intézkedés tervezett hatásáról, annak értékeléséről, valamint a versenytorzítás és a túlkompenzáció elkerülésére tett lépésekről.

Eközben a portugál borászok piaci egyensúlyhiányoktól szenvednek, amelyek elhúzódó és szélesebb körű válsággá válhatnak. A jelenlegi, példátlan készletfelhalmozódást Portugáliában a vörösbor értékesítésének csökkenése és a tavalyi termelés növekedése okozza. Portugália 2023-ban a legnagyobb termelésnövekedést tapasztalta az előző évhez képest. A ma bemutatott támogatási csomag átmeneti válságlepárlást finanszíroz ebben az országban, hogy eltávolítson néhány jelenleg felesleges mennyiséget és újra egyensúlyba hozza a piacot. A versenytorzítás elkerülése érdekében a lepárlásból származó alkoholt csak ipari célokra lehet felhasználni, például fertőtlenítésre, gyógyszerészeti és energiafelhasználásra. A nemzeti hatóságok oszthatják ki a támogatást a borászoknak, borászati szövetkezeteknek, lepárlóknak és borvállalkozásoknak, és meghatározzák a támogatás igénylésének szabályait. Portugália várhatóan értesíti a Bizottságot az intézkedés végrehajtásáról, különösen a piacról visszavont bor mennyiségéről régiónként.

Az EU borágazatának nagyobb kihívásainak kezelésére a Bizottság nemrégiben elindított egy magas szintű borpolitikai csoportot is, amely várhatóan 2025 elejére fog ajánlásokat tenni a jövőbeli szakpolitikai fejlesztésekre.

A cseh, osztrák és lengyel gazdáknak nyújtott sürgősségi pénzügyi támogatás kifizetéseit 2025. január 31-ig kell teljesíteni, míg a Portugáliának nyújtott átmeneti kivételes válságlepárlási támogatást 2025. április 30-ig kell kifizetni a kedvezményezetteknek. A támogatás feltételeit meghatározó két jogszabályt a következő napokban fogadják el, és azok 2024 júliusában történő hatálybalépésük után közvetlenül alkalmazandók lesznek.

agrotrend.hu / Európai Bizottság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés