Hírek

Az erdészek és a gyermeket nevelők is a jövőben gondolkodnak

Néhány év alatt az ötödik gyermekotthon felújításában működnek közre az állami erdészeti társaságok, illetve az Agrárminisztérium. Öröm és megtiszteltetés ebben a munkában részt venni – jelentette ki Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár a balassagyarmati Ipolypart Fészek Gyermekotthon épületfejlesztését bejelentő sajtótájékoztatón.

Az alapvető jogok biztosának kezdeményezésére 2021-ben elindult a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja, amelyhez az állami erdészeti társaságok tevékeny részvétellel csatlakoztak. Szombathely térsége, majd a Bakony után most Nógrádban, az ország északi határánál újul meg egy fiatalokat befogadó intézmény részben az Ipoly Erdő Zrt. közreműködésével. A helyben működő erdőgazdaságok mindezeken a helyszíneken nemcsak pénzügyi támogatást nyújtottak, hanem tevékenységi körükhöz kapcsolódóan például kerti pavilont építettek vagy éppen fát ültettek a környezet fejlesztése, szépítése érdekében – fogalmazott az államtitkár.

Hogy miként is kapcsolódik az erdőgazdálkodás a gyermekek neveléséhez és a gyermekek jogaihoz? Tette fel a kérdés Zambó Péter. A kapcsolat nem más, mint a fenntartható gondolkodás. Ugyan úgy a jövő számára neveljük az erdőket – amelyek majd a jövő generációja számára biztosítja a jobb életkörülményeket – mint ahogyan a nevelők a mai fiatalságot. Ahogy gyermekek nélkül sem beszélhetünk a jövőről, ugyan úgy a minket körülvevő természet is szerves része a következő korok környezetének.

Fotó: Vermes Tibor / Agrárminisztérium

Az államtitkár a mintegy 1 millió hektár erdőt kezelő állami erdészeti társaságok feladatait sorolva úgy fogalmazott: az erdészeti társaságok fő feladata ezeknek az élő erdőknek a kezelése, természeti erőforrásaik fenntartható hasznosítása a turizmustól a faanyagig. Az állami erdészeti szektor a vidéki Magyarország egyik legnagyobb munkaadója és megélhetési forrása. A mintegy 4500 közvetlen munkavállalón túl az erdei munkákat végző vállalkozások ezreinek adnak napi kenyérkereseti lehetőséget.

Fotó: Vermes Tibor / Agrárminisztérium

Örömmel jelenthetem be, hogy folytatódik a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja, ezúttal Balassagyarmaton újíthatunk meg egy jelenleg tizenegy fiatalnak otthont adó épületet – fogalmazott Dr. Kozma Ákos ombudsman, aki kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmére. Hivatala folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok alakulását, így többek között rendszeresen ellátogat különböző hazai gyermekvédelmi intézményekbe. Az ombudsmani ellenőrzés több esetben számos működési hiányosságot tárt fel, főként az intézményeknek helyt adó épületek állapotával kapcsolatban. Ezért három éve elindult a gyermekotthonok ombudsmani felújítási programja, amelyhez csatlakozott a büntetés-végrehajtás országos parancsnoksága, valamint az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára, aki az állami erdészeti társaságok segítő közreműködését biztosítja.

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés