Hírek

Az állattartók hangulati görbéje lefelé tart

A DLG-trendmonitor felmérése szerint Németországban, Nagy-Britanniában és Lengyelországban a gazdák időközben láthatóan kevésbé elégedettek az üzleti helyzetükkel, mint tavasszal.

Létrehozva:

|

Ezt mutatják az európai trendmonitor előzetes eredményei, melyeket a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) most ismertetett. A DLG szerint különösen az állattartók elégedettsége csökkent, mialatt a piacra termelő növénytermesztők stabilnak ítélik meg a helyzetüket. Ebben a jelenleg alacsony termelői árak tükröződnek vissza, melyek miatt különösen a tejtermelőkre és sertéstenyésztőkre nehezedik nagy nyomás.

Stabilabb szinten van ezzel szemben a hangulat Franciaországban, közölte a DLG. A haszonállattartók terheinek enyhítésére tett állami intézkedések láthatóan megnyugtatták a helyzetet. Elégedettebbek a piacra termelő növénytermesztők, ez viszont a jó minőségű rekordtermések következménye.

A kereskedelemnek a következő 12 hónapban várható alakulására vonatkozó remények a trendmonitor szerint „kevésbé optimisták” az állattartók körében. Különösen a tejtermeléssel és a sertéstartással foglalkozó gazdák szkeptikusak, mondja a DLG. A piaci helyzet aligha változik, mivel a tej és a sertéskínálat továbbra is nagyon nagy. Ehhez jön még az emelkedő tejimport miatt fellépő növekvő konkurencia a francia tejtermelőknél, akik jelenleg európai összehasonlításban még mindig a legmagasabb termelői árat kapják. A gazdák ráadásul ott konfliktusban állnak a húsfeldolgozókkal a vágósertések árfeltárása és megállapítása miatt.

A Mezőgazdasági Társaság adatai szerint Németországban, Franciaországban és Lengyelországban a piacra termelő növénytermesztők üzleti várakozásai stabilak. A szárazság nem okozott olyan mértékű hozamcsökkenést, amitől tartottak, és a világszerte nagy gabonatermés ellenére remény van arra, hogy az exportügyletek jelentősen növekednek, és élénkebb lesz a kereslet a belföldi feldolgozók részéről. 

raiffeisen.com
 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook