Hírek
Átalakul az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program
A Magyar Közlöny 2024. évi 118. számában megjelent az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program végrehajtásáról szóló 15/2021. (III. 31.) AM rendelet módosításáról szóló 58/2024. (XI. 27.) AM rendelet.
A módosító rendelet az alábbi főbb módosításokat és változtatásokat tartalmazza az iskolagyümölcs- és iskolazöldség program 2025/2026-os tanévtől kezdődő végrehajtására vonatkozóan:
A kísérő intézkedések, a népszerűsítő- és információs kiadványok előállítása és szétosztása, illetve a kóstoltatás már nem tartozik a kedvezményezett feladatai közé
A 15/2021. (III. 31.) AM rendelet 13. alcíme a következő 19/A. §-sal egészül ki, amely tartalmazza a kísérő intézkedések végrehajtására vonatkozó rendelkezéseket. Ennek megfelelően a következő tanévtől már nem a beszállítók, azaz a programban részt vevő termelők és termelői szervezetek kötelezettségei közé fog tartozni majd a népszerűsítő és edukációs programok végrehajtására.
A 2025/2026-os tanévtől a gyümölcsfogyasztást ösztönző edukációs programok és tájékoztató kampány indítására és végrehajtására külön pályázatot, illetve közbeszerzési eljárást tesz közzé az Agrárminisztérium.
Az edukációs programok költségvetése az iskolagyümölcs- és iskolazöldség program részét képezi, így azokat a program rendelkezésre álló keretből lehet finanszírozni. A kísérő intézkedések éves szinten a nemzeti forrás legfeljebb 3%-áig, az európai uniós forrás legfeljebb 15%-áig támogathatók.
A támogatás kedvezményezettje a termelő/termelői szervezet lett
A jelen módosítást megelőzően kedvezményezettként „kérelmező” szerepelt további meghatározás nélkül a 15/2021. (III. 31.) AM rendelet 2. § (3) bekezdésben, így gyakorlatban a Tankerületi Központok voltak a kedvezményezettek.
Lényeges változást jelent ehhez képest, hogy a rendeletmódosítás értelmében az elkövetkező tanévtől a tanulók ellátását vállaló termelők, termelői szervezetek, társulások, valamint a kizárólag ezek tulajdonában álló vállalkozások lesznek a program kedvezményezettjei.
Egyértelmű kiválasztási kritériumok bevezetése – értékelési szempontrendszer kialakítása a kedvezményezettek számára
A korábbi gyakorlatnak megfelelően a jövőben is az oktatási intézmények fenntartói, tehát a Tankerületi Központok írják ki a pályázati felhívásokat, azonban a 2025/2026-os tanévtől a 15/2021. (III. 31.) AM rendelet új, 6/B. §-sal egészült ki, amelynek értelmében a beérkezett pályázatok elbírálása során az alábbi szempontok alapján kialakított szempontrendszert kell alkalmazniuk:
- a) a tanulók létszáma,
- b) az intézmény földrajzi elhelyezkedése,
- c) a programba bevonható mezőgazdasági termékek forgalmazási adatai,
- d) a helyi beszerzés, a helyi piacok és a rövid ellátási láncok által felkínált lehetőségek,
- e) a környezeti előnyökre és hátrányok, valamint
- f) szükség esetén az érintett intézmények véleménye
Előnyben a termelők és termelői szervezetek
A rendelet új, 6/B. §-a további szempontokat határoz meg a pályázatok elbírálására vonatkozóan. Ennek megfelelően, amennyiben a beérkezett és a szempontrendszer alapján értékelt ajánlatok között pontegyenlőség van, első körben a termelők, ezt követően a termelői szervezetek által benyújtott pályázatokat kell előnyben részesíteni.
2025/2026-os tanévtől kizárólag egy évre lehet szerződést kötni
A rendeletmódosítás értelmében a 2. § (2) kiegészült (4) bekezdéssel, amely szerint az eddigi gyakorlattal szemben a 2025/2026-os tanévtől kizárólag egy tanítási évre lehet szerződést kötni.
A program keretében kiosztott friss termékek, illetve a gyümölcslevek alapanyagai 50%-ának saját termelésből kell származnia
A módosításnak megfelelően az 1. §- kiegészítésével bevezetésre kerül a „saját termék fogalma”. Ennek értelmében a kiosztásra kerülő friss termék, valamint a zöldség- és gyümölcslevek előállításához felhasznált alapanyag legalább 50 százalék mennyiségben saját termék kell, hogy legyen. Ennek ellenőrzésére és nyomon követésére a 9. § 10. fejezet (5) bekezdés értelmében a támogatási kérelemnek részletes adatokat kell tartalmaznia a saját termelés igazolására, így pl. a termőterület adataira, levek esetén a feldolgozóval kötött szerződésre vonatkozóan.
agrotrend.hu / FruitVeb