Hírek

A sertéstartóknak veszteséget okoz a tartós meleg

A sertéstelepeken a tartós nagy hőség miatt fokozódott az állatok elhullása, nőtt a betegségek kockázata, és a hízóállatok súlygyarapodásának elmaradása is veszteséget okoz az állattartóknak – mondta Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerdán az MTI-nek.

Hozzátette: várhatóan emelkednek a tenyésztők termelési költségei minimum 10 százalékkal. Ez részben azzal magyarázható, hogy a nagy meleg csökkenti a takarmánynövények termésátlagát, így a takarmányárak drágulnak, másrészt a nagy melegben az állatok rosszabbul hasznosítják a takarmányt. Ez emeli az önköltséget, ami tovagyűrűzik az élőállat-értékesítési árakra, majd a feldolgozók forgalmazási és a kiskereskedelmi árakra is.
    Dr. Németh Antal a VHT elnöke kifejtette: a nagy melegben csökken a kocáknál az ivarzás, így a termékenyülési és a fialási problémák gyakoribbak. Ugyanígy mérséklődik a szoptatós kocák tejtermelése, és zavarok lehetnek a tejleadásban. Emiatt a szopós malacok megbetegedése és az állatok elhullásának aránya növekszik.
    További probléma, hogy a hízóállatok étvágya és így a súlygyarapodása csökken, esetenként az emésztőszervi megbetegedések száma jelentősen nő. Előfordul, hogy a magasabb súlyú hízóállatok súlygyarapodása leáll.
    Az elnök jelezte: a VHT a sertéstartó szakemberekkel konzultálva próbált segítséget nyújtani, hogy a termelők a veszteségeket mérsékelhessék. A szakmaközi szervezet felhívta a figyelmet például a klímaberendezések gyakoribb ellenőrzésére, az istállók szellőztetésének az átvizsgálására, a szellőztetés hatékonyságának növelésére. Emellett javasolták a vizes permetezés szakszerű alkalmazását, az állatsűrűség csökkentését, továbbá a hőstressz elleni készítmények használatát.

Forrás: MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés