Gazdálkodás

Hírek

Aktuális kihívások: levéltetű és körtebolha

Az előző időszak meglehetősen hűvös de csapadékszegény időjárást április utolsó hetében egy markáns időjárási front változtatta meg. Az egész országot érintő csapadékzóna végre jelentősebb esőt hozott. A változás hatására várhatóan ismét megugrik a betegségek és rovarkártevők okozta növényvédelmi események száma. – figyelmeztet legújabb kertészeti előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Almatermésűek

Almatermésű gyümölcsöseinkben a hideg és az alacsony relatív páratartalom miatt lecsökkent az almafavarasodás és az erwiniás tűzelhalás fertőzés veszélye, ugyanígy alig változott a lisztharmat fertőzés, egyébként igen magas fertőzési szintje. A most emelkedésnek indult hőmérséklet és magasabb páratartalom, valamint a többórás levélnedvesség borítás ismét felerősíti a lehűlés előtti fertőzési folyamatokat. Emiatt intenzív védekezés elvégzése indokolt.

A mérsékelt levélpirosító levéltetű fertőzés mellett a zöld almafa levéltetű és a vértetű fertőzés erősödése várható a közeli időszakban.

A nemrég kezdődött almamoly rajzás kiterjed az eddig nem érintett körzetekre is, így mindenütt indokolt a feromon csapdák kihelyezése a védekezés optimális időpontjának meghatározása érdekében.
Körte ültetvényekben a varasodás fertőzés már a gyümölcskezdeményeket is érinti, így indokolt az intenzív védekezés, akárcsak a körtelevélbolha ellen is. Már elsősorban lárvák találhatók, azok minden fejlődési alakjával.
A napokban jelentkező újabb kártevő a szivarsodró eszelény, mely a körte levelei mellett a szőlőn is szivarrá sodorja a leveleket, melyben a tojásai találhatók. Nagyobb károkat ritkán okoz, inkább növényvédelmi érdekesség.

Forrás: novenyvedoszer.hu

Csonthéjasok

A csonthéjasokat érintő moníliás virág-és hajtásfertőzés elleni védelem aktualitása továbbra sem csökken.

A korábbi fertőzés okozta elhalt vesszőket el kell távolítani, a frissebb megbetegedések ellen pedig még most is indokolt a gombaölő szeres kezelés, elsősorban meggyen és cseresznyén.

Kajszi levelein már megjelentek a sztigminás levéllikasztó betegség első tünetei.
A betegség az előző évben is igen korán megjelent, és nagy károkat okozott. A monília elleni készítmények hatékonyak a levéllikasztó betegség ellen is.

Szőlő

Szőlő ültetvényeinkben az ismételt felmelegedéssel és csapadékkal várható a lisztharmat és peronoszpóra fertőzési veszély növekedése. Emellett már a szőlő feketerothadás első levéltünetei is megjelentek.
Érzékeny fajtákon a nemezes gubacsatka okoz levéltüneteket, így a védekezés itt is indokolt.

Az előző évi erős dió gnomóniás fertőzés nyomán már most megjelentek az első tünetek a leveleken, előzzük meg, hogy átterjedjen a terméskezdeményekre.

Ellenőrizzük a borsó vetésünket, mert a levéltetvek betelepedése megkezdődött a pálhalevelek és a virágkezdemények köré.

agrotrend.hu / Növényvédőszer

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés