Hírek

VM: eddig ezer haszonbérleti szerződést kötöttek

Eddig mintegy ezer haszonbérleti szerződést kötött a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA), amelynek alapján 425 családi gazdaság és 233 őstermelő jutott földhöz – tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-t.

A közlemény szerint 18.400 hektár föld talált gazdára haszonbérleti pályázaton. Az elnyert területek nagysága így átlagosan 18,6 hektár. Az 1.200 hektáros birtokmaximumot – amelyhez hozzá számítják a nyertes pályázó jogszabályban meghatározott családi és üzleti kapcsolatait is – nem lépte át egyik nyertes pályázó sem.
    
Az NFA összesen 3.510 pályázatot értékelt. A korábbi szocialista kormányzati időszakkal szemben az államkassza jelentősebb bevételre tesz szert, mivel minden bérlőnek aranykoronánként 1.250 forint bérleti díjat kell fizetnie – emelte ki a közlemény.
    
A tájékoztatás szerint a haszonbérletre szánt birtokok jelentős részét a jelenlegi kabinet kutatta fel. Eddig egyetlen magyar kormány sem hirdetett meg olyan nagy területre kiírt haszonbérleti pályázatot, mint a jelenlegi, és így soha nem tudtak a családi gazdálkodók annyi földet bérelni mint most.
    
A haszonbérleti szerződés a területek megszerzését állattartáshoz köti. Ennek köszönhetően nőtt a szarvasmarha állomány tavalyhoz képest.
    
A közlemény jelzi: az NFA a kormány programja és a törvények szerint felelősséggel jár el a hazai földvagyon kezelésében. A földhaszonbérleti pályázati rendszerben nincs lehetőség spekulációra. A pályázatokon egységes feltételekkel bárki indulhat, az elbírálás pedig szakmai szabályok szerint történik – hangsúlyozza a közlemény.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés