Hírek

Vita az agrárpiaci szabályozás változtatásairól

A szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvény módosításának általános vitájával folytatódott az Országgyűlés keddi ülése.

Pócs János (Fidesz) előterjesztői expozéjában arról beszélt, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közelmúltbeli gyakorlata rávilágít a hazai agrárjogi szabályozás azon alapvető hiányosságára, hogy a magyar versenyjog nincs figyelemmel a mezőgazdaságnak a más ágazatokhoz képest eltérő sajátosságaiból – termékek szezonális piaci jelenléte, időjárási hatások, ellátásbiztonság – eredő kiszolgáltatottságára, és az uniós jogban is meglévő eltérő megítélés hiányzik a magyar versenytörvényből. Ugyanakkor a gazdasági igény erre nyilvánvaló, és az uniós jogi keretek is lehetőséget adnának szabadabb mozgástérre. A GVH azonban ezen jogszabályi hiányosságok miatt eljárása során nem tudja figyelembe venni a mezőgazdaság ágazati jellemzőit. Minderre tekintettel indokolt a hazai versenyszabályok szigorúságának az uniós kötelezettségek mértékéig történő enyhítése, azaz a mezőgazdasági termékek vonatkozásában megengedőbb rendelkezések meghatározása – tette hozzá. Kiemelte: a hazai szabályozásban enyhíteni kell a kötöttségeket, ráadásul a mielőbbi hatás érdekében az új törvény a már folyamatban lévő ügyekre is vonatkozna.
    
Budai Gyula államtitkár felszólalásában úgy fogalmazott: a mezőgazdaság nem gyár, a paradicsom pedig nem anyacsavar, vagyis a mezőgazdaság egy teljesen egyedi szegmense a magyar gazdaságnak, ezért specifikus szabályokra is szükség van. Szerinte a jelenlegi szabályozás nem ad választ az ágazatban található plusz kockázatokra. Hangsúlyozta: ez a törvénymódosítás is azt bizonyítja, hogy a magyar kormány a termelők oldalán áll. Példaként említette még, hogy a kabinet keményen fellép a hazai nagybani piacokon a magyar termékek védelme érdekében. Hangsúlyozta: a módosítás uniós szempontból is legitim.
    
Obreczán Ferenc (Fidesz) egy 2006-os példát hozott fel annak bizonyítására, hogy a GVH a mostanáig hatályos szabályok betartása mellett kénytelen volt büntetni a magyar termékeknek túlzott előnyt biztosító ágazati döntéseket. Ezzel szemben a mostani tervezet elfogadása pozitív diszkriminációval jár és a gazdálkodók védelmét szolgálja.
    
Gőgös Zoltán (MSZP) szerint azért egyéni képviselői indítványként nyújtották be ezt a javaslatot, mert nem állta volna ki a "közigazgatási próbát", sőt szerinte az uniós versenyjoggal is ellentétes, hiszen az Európai Unióban is tilos a kartellezés. Hangsúlyozta: ilyen típusú megállapodásokkal, a miniszteri hatáskör bővítésével nem lehet segíteni az egyébként együttműködni nem hajlandó és szervezetileg hiányos ágazaton.
    
Magyar Zoltán (Jobbik) szerint a javaslat helyesen reagál arra, hogy a magyar versenyjog nincs tekintettel a mezőgazdasági ágazat speciális tényezőire. A Jobbik tehát üdvözli az ilyen irányú változtatásokat, bár ez a tervezet nem kezeli az "óriási strukturális hiányosságokat".
    
Szabó Rebeka (LMP) arról beszélt, hogy a beterjesztő Pócs János civilként dinnyével kereskedik és adott esetben olasz dinnyét is forgalmaz, így felmerül a gyanú, hogy saját érdekeit képviseli. Ezért szerint "elegánsabb" lett volna, ha a kormány nyújtja be a tervezetet. Az ellenzéki politikus emellett kritizálta a visszamenőleges törvényalkotást, hiszen a módosítás hatással lenne a folyamatban lévő GVH-eljárásokra is. Hangsúlyozta: az LMP nem támogatja a törvényjavaslatot. Álláspontjuk szerint nem visszamenőleges törvényalkotással és a kartellezés legalizálásával lehet tenni a magyar mezőgazdaság kiszolgáltatott helyzete ellen, hanem a szövetkezés erősítésével, integrációval és a feketekereskedelem visszaszorításával.
    
Göndör István (MSZP) élesen bírálta Pócs Jánost és Budai Gyula államtitkárt, amiért előbbi érintettként terjesztette be a javaslatot, utóbbi pedig szerinte szándékosan megkerültette a kormányzati egyeztetést az egyéni képviselői indítvánnyal. Szerinte ez a törvény nem szól másról, mint hogy a GVH működésében a kormány egyik tagjának erős befolyást engednek.
    
Pócs János a vitában elhangzottakra úgy reagált: ha ilyen éles támadások érnek egy javaslatot az ellenzéki padsorokból, akkor szerinte az a legjobb bizonyíték arra, hogy ezt a módosítást régóta meg kellett volna csinálni. Hangsúlyozta: ez a tervezet nemzetstratégiai szempontból fontos, hiszen a boltok polcára jutó élelmiszerek sorsáról is dönthet. Emellett Szabó Rebeka hozzászólására reagálva kifejezte: úgy érezte magát, mint amikor a vakok kártyáznak, mert az ellenzéki politikus felszólalásában semmilyen szakmaiságot nem talált.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés