Hírek

Támogatást ígért a francia kormány a tüntető gazdáknak

További támogatásokat ígért Manuel Valls francia miniszterelnök annak a több ezer gazdának, akik több mint 1700 traktorral tiltakoztak Párizsban a termelői árak esése ellen.

Létrehozva:

|

A kormányfő hivatalában fogadta a tüntetést szervező legfőbb agrárszervezet, az FNSA vezetőit és egymilliárd eurónyi állami agrárberuházást ígért az elkövetkező három évben, valamint a banki tartozások törlesztésének felfüggesztését egy évre.  

A kormány július 22-én már bejelentett egy 600 millió eurós sürgősségi tervet, ebből 100 millió euró adó- és járulékkedvezmény, 500 millió eurós összeg befizetésére pedig haladékot kaptak a gazdák. A miniszterelnök azt is megígérte, hogy 2016 februárjáig, amikor is a mezőgazdaságra vonatkozó új környezetvédelmi intézkedésekről határoznak, nem lesz olyan újabb szabályozás nemzeti szinten, amely további terheket róna a gazdákra. Ez nagyjából megegyezik az FNSA követeléseivel. 

"Franciaország nem hagyja el a gazdákat. Meghallottuk a reménytelenséget, a megaláztatást, a dühöt. Ez erős és őszinte jelzés, a nemzet támogatja önöket" – fogalmazott Valls a miniszterelnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében is, hogy emelkedjenek a termelői árak. 

A találkozó után Xavier Belin, az FNSA elnöke pozitívnak értékelte a miniszterelnök bejelentését a több ezer gazda előtt, akiknek egy része viszont kifütyülte őt, amiért konkrét árakat és garanciákat nem közölt a kormányzat.  

A párizsi Nation térre reggel 6 órától délutánig folyamatosan érkeztek a traktorok a fővároson át. A párizsiak megértéssel és lelkesen fogadták a konvojt. Többen megálltak, integettek a gazdáknak, és fotózták a traktorokat. A várakozásokkal ellentétben nagyobb fennakadások nem alakultak ki a közlekedésben. Az autósok, akiknek a tiltakozók egy sávot szabadon hagytak a Párizsba vezető autópályákon és a körgyűrűn, szintén megértéssel fogadták a megmozdulást.   

A tömegben a teljes francia mezőgazdaság képviseltetette magát a gabonatermesztőktől a cukorrépa-termelőkig, utóbbiak az uniós cukorárindex esése miatt döntöttek a tiltakozás e módja mellett. Egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 84 százaléka megérti a gazdákat és 65 százalékuk támogatta a megmozdulást.

MTI

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook