Hírek

Nagy kihívás lesz a gazdaságok integrációja

Szekszárdon tartotta ülését a szerdán a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöksége, ebből az alkalomból tartottak sajtótájékoztatót a városházán.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke összefoglalót adott a kamara elmúlt egy-másfél évéről. Január 1-től átvették a falugazdász hálózatot, amely a saját tanácsadóikkal együtt 670 fővel működik. A 180 ezer területalapú támogatásból 130 ezret a falugazdászok készítettek el. A kamara állítja ki az őstermelői igazolványokat, ingyenesen. Október 1-től a hozzájuk került a szaktanácsadói hálózat is. A kamarai kártyával szeretnének a 380 ezres létszám adta lehetőségeket kihasználni, hogy kedvezményeket érjenek el. Elindult a hiánypótló, ingyenes jogsegélyszolgálat.

Elkezdődött az üzleti etikai kódex kidolgozása, amelynek a célja a szürke és fekete gazdaság elleni harc. Szót ejtett az áfa-kérdésről is. Automatikus, a gazdaság paramétereihez kötött áfacsökkentési programban szeretnének megállapodni a kormánnyal. Május óta működtetik a helyi földbizottságokat, máig közel 9 ezer föld adásvételi szerződés került a kamara elé. Négy ágazatot javasolt a kamara a vidékfejlesztési programban támogatása: élelmiszeripar, kertészet, állattenyésztés az öntözéses kultúrák. Nemrég döntöttek biztosítási alkuszcég létrehozásáról. Tesztüzeménél tart a növényvédelmi előrejelző rendszer. Foglalkoznak az Agrármarketing Centrum átvételéről. Működtetik a Kárpát medencei gazdálkodók együttműködési fórumát. A következő időszak legnagyobb kihívásának nevezte az elnök az integrációt, a szövetkezést, a piac megszervezését.

Forrás: teol.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés