Hírek

Fazekas Sándor: Magyarország felveti az aszály okozta nehézségeket a következő uniós tanácsülésen

„Példátlan aszály sújtja” Dél- és Közép-Európa országait, ami nagy költségeket is jelent, ezért a csapadékhiányos időjárás okozta nehézségek kérdését Magyarország felveti a szeptember 24-i uniós tanácsülésen – mondta a vidékfejlesztési miniszter kedden telefonon az MTI-nek.

Fazekas Sándor az uniós tagállamok agrárminisztereinek ciprusi találkozóján beszélt az aszály sújtotta térség országainak képviselőivel, és a magyar előterjesztéshez várhatóan csatlakozik Románia, Csehország, Görögország, Málta, Portugália, Olaszország és Spanyolország is.
    
A felvetés lényege, hogy az Európai Bizottság valamennyi lehetőséget tekintsen át arra vonatkozóan, hogy miként segíthetnének a gazdáknak. Példaként említette a miniszter, hogy az EU nyújthatna gyorssegélyt az uniós alapokból, például az EU Szolidaritási Alapjából, továbbá megfontolhatnák a környezetvédelmi előírások ideiglenes felfüggesztését is.
    
Mint mondta, a ciprusi soros EU-elnökség az ülésen az éghajlatváltozás és a vízgazdálkodás kérdését állította középpontba, valamint a fenntarthatóságot a mezőgazdaságban.
    
A miniszter az ülésen ismertette Magyarország álláspontját arról, hogy fontosnak tartja a fenntartható vízgazdálkodást, a hatékony és takarékos öntözőrendszerek elterjesztését, a vízmegtartást segítő talajművelési módszereket, a szárazságtűrő növények mind szélesebb körű beillesztését a termelési szerkezetbe, a talajvédelem alaposabb figyelembe vételét, az uniós és a nemzeti talajvédelmi stratégiák összehangolását, továbbá azt, hogy a termőföldet alapvetően az eredeti célra, élelmiszer- és takarmánytermelésére kell felhasználni.
    
A megújuló, biomassza alapú energia előállítását elsősorban a helyi mezőgazdasági melléktermékek és a kommunális hulladékok felhasználásával kell megoldani, az energianövényeket a mezőgazdasági művelésre kevésbé alkalmas területeken kell termeszteni – hangsúlyozta.
    
Fazekas Sándor kitért arra is, hogy az éghajlatváltozás miatt támogatni kell azokat a kutatásokat, amelyeknek célja az ellenálló, de nem génmódosított növényfajták megkeresése, nemesítése és elterjesztése.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés