Hírek

Beindult a mezőgazdaságban a fordított áfafizetés

Július elsejével hatályba lépett az egyes agrártermékek fordított áfafizetéséről rendelkező jogszabály, amitől a kormány az áfacsalások csökkenését és nem utolsósorban 10-15 milliárd forintos többletbevételt remél már az idén.

A fordított adófizetés mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével július elsejétől egyes mezőgazdasági termékek esetében azok beszerzője fizeti az áfát. Ezen termékek körébe tartozik a kukorica, a búza, az árpa, a rozs, a zab, a tritikálé, a napraforgómag, a repce, illetve a szójabab. A fordított adózási szabályokat azon ügyletekre kell alkalmazni, amelyek teljesítési időpontja 2012. július 1. napjára esik vagy azt követi − hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján az adózónak az adómegállapítási időszakról benyújtott áfabevallásában nyilatkoznia kell az adómegállapítási időszakban teljesített termékértékesítésekről, az ügyletben részt vevő adószámáról, a termékértékesítés teljesítésének a napjáról, valamint az értékesített termék kilogrammban meghatározott mennyiségéről.
Az áfabevallásban termékbeszerzőként nyilatkoznia kell azokról a termékbeszerzéseiről, amelyek után termékbeszerzőként az adott adómegállapítási időszakban keletkezett adófizetési kötelezettsége. A nyilatkozatban a termékértékesítő adószámát, a termékértékesítés teljesítésének a napját, valamint vásárolt terméke mennyiségét is fel kell tüntetni.

Jó tudni, hogy az adóhatóság az adóév végéig az általános forgalmi adó gyakorított elszámolását engedélyezheti. A kérelmet − melyre nincs adóhatóság által rendszeresített nyomtatvány − írásban, a megyei adóigazgatósághoz kell benyújtani. Az adóhatóság a gyakorított elszámolást − az adóév végéig − különösen abban az esetben engedélyezheti, ha az adózó beszerzéseit terhelő levonható, előzetesen felszámított forgalmi adókulcs magasabb az áthárított forgalmiadó-kulcsnál, illetőleg az adózó beruházást valósít meg. Az éves bevallásra kötelezett adózó év közben negyedévenkénti, a negyedévenkénti bevallásra kötelezett adózó a havonkénti elszámolás és bevallás engedélyezését kérheti.

A gyakorított elszámolás lehetőségét az adóhatóság az adóév végéig engedélyezheti. A gyakorított elszámolás évközi engedélyezése esetén az engedély szerinti bevallási kötelezettségre áttérést megelőző, bevallással le nem zárt időszakra vonatkozó adókötelezettséget meg kell állapítani, be kell vallani, meg kell fizetni. Az áfatörvény áfa-visszaigénylésre vonatkozó szabályait természetesen az engedély alapján történő gyakorított elszámolás esetén is alkalmazni kell.

Forrás: Napi Gazdaság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés