Hírek

A készülő földtörvényről egyeztet a vidékfejlesztési tárca

Szakmai szervezetek, szakértők részvételével folytatott egyeztetést szerdán az új földtörvény tervezetéről a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és hamarosan az ellenzéki pártokkal is egyeztetnek – közölte a tárca.

A VM szerdai közleménye alapján a koncepcióról hónapok óta zajlik a társadalmi párbeszéd, a szaktárcához folyamatosan érkeznek a kitöltött kérdőívek az új földtörvényben szabályozni kívánt témákról. A cél az, hogy egy jól működő "ernyőtörvényt" hozzanak létre széles társadalmi egyetértéssel.

A közlemény kitér arra: a nemzeti elkötelezettségű vidékfejlesztési politika, azon belül az új földügyi szabályozás megvalósítása a kormány és az agrártárca legfontosabb célkitűzései között szerepel. Az új jogszabály elsődleges célja a magyar föld védelme, a bel- és külföldi spekulánsok kiszűrése, továbbá az, hogy a föld a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák tulajdonába, illetve használatába kerüljön – ismerteti a közlemény.

Az új földtörvény koncepciója vázolja a magyarországi földbirtokviszonyok sajátosságait, a kialakult földtulajdoni szerkezetet, a sajátos megoldásokat igénylő helyzeteket. Áttekintést ad az uniós csatlakozási szerződésből adódó követelményekről. Mindezek alapján olyan földforgalmi szabályozásra törekszik, amely a rendelkezésre álló mozgástéren belül a legmesszebbmenőkig érvényesíti a termőföld nemzeti hatáskörben tartásához fűződő érdekeinket – fogalmaz a szaktárca.

Az új jogszabály-tervezetet várhatóan július közepén nyújtja be a tárca a parlamenthez, és az Országgyűlés ősszel tárgyalja meg a törvényjavaslatot – olvasható a VM közleményében.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés