Hírek

Mindent tud majd a tagokról az agrárkamara

Az idei első hónapban megszülethetnek azok a megállapodások, amelyek révén az agrárkamara létrehozza majd széles körű adatbázisát a tagok gazdasági helyzetéről vagy éppen igénybe vett támogatásairól.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) várhatóan januárban köti meg azokat az együttműködési megállapodásokat, amelyek a tavaly év végén megszavazott törvénymódosítás nyomán létrehozandó gazdaságszerkezeti nyilvántartás létrehozásához szükségesek − közölte a szervezet a Napi Gazdasággal, hozzátéve, az adatbázis létrehozásához több hónapra lesz szükség. A törvény szerint a nyilvántartásban szerepelnie kell többek közt annak, hogy az egyes tagok mekkora és milyen művelési ágba tartozó földön gazdálkodnak, mekkora éves árbevételük származott agrárgazdasági tevékenységből, milyen jogcímeken, mekkora uniós és magyarországi támogatást vettek igénybe, valamint annak is, hogy milyen mezőgazdasági vagyoni értékű jogokkal rendelkeznek. Az adatszolgáltatás kiterjed arra is, hogy a tagok agrárgazdasági tevékenységük során milyen épületeket, építményeket használnak, valamint milyen gazdaságszerkezet mellett mekkora feldolgozókapacitással rendelkeznek. A kamara az adóhatóságtól minden év júliusáig térítésmentesen kapja meg a gazdálkodók árbevételéről szóló adatokat, június elejéig pedig a földhasználattal kapcsolatos adatokat az ingatlan-nyilvántartástól, a Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Hivataltól pedig a tagok támogatásának adatait.

A jogszabály szerint az utóbbi adatszolgáltatás meglehetősen részletes: a támogatás alapjául szolgáló parcella sorszáma, a kapcsolódó állatlétszám, beruházási támogatásnál pedig a megvalósítás helyszíne is szerepel majd az adatbázisban. A gazdaságszerkezeti nyilvántartásban szereplő adatok alapvetően üzleti titoknak minősülnek, kezelésükre a kamara jogosult, harmadik személynek − a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve − nem adhatja át őket.

A hivatalos indoklás szerint az adatbázis-építésre azért van szükség, hogy a NAK elláthassa jogszabályban, alapszabályában és a kormánnyal kötött megállapodásban is rögzített feladatait az átláthatóság témakörében. A kamara szerint a támogatási adatok gyűjtését is ez indokolja, enélkül ugyanis a NAK nem lenne képes támogatási kérdésekben a kormánnyal közösen kialakítani álláspontját, például modellezni az uniós Közös Agrárpolitika változásainak hatásait vagy elvégezni az eddig a falugazdász-hálózat közreműködésével ellátott hatósági és nyilvántartási feladatokat. Az adatokat egyedi azonosításra alkalmatlan módon, kizárólag piac- és termelésszervezési feladatokhoz, statisztikai célokra, illetve véleményalkotó, javaslattevő és a gazdasági programok megalkotásával kapcsolatos tevékenységeinek ellátásához használja majd fel a szervezet.

A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége szerint azonban adatvédelmi aggályokat vet fel a széles körű adatgyűjtés, mivel 2014-től az Agrárgazdasági Kutatóintézet minden eddiginél szélesebb körű statisztikai adatgyűjtést végez, illetve kérésre az MVH is szolgáltat aggregált adatokat. A NAV-adatok ráadásul az adótitok körébe tartoznak. A szövetség szerint a gazdaságszerkezeti nyilvántartás diszkriminatív, hasonló adatszolgáltatást ugyanis nem vár el tagjaitól például a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Forrás: Napi gazdaság

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés