Hírek
A paprika színe nem mindegy
Jelek szerint nem mindegy, hogy milyen színű paprikát eszünk.
A paprika egyedülálló ízvilága és élénk színei miatt is kedvelt zöldség, de a vitamintartalma is nagyon magas, ami miatt kifejezetten előnyös a mindennapi fogyasztása. Általában zöld, sárga és piros színekben találkozhatunk vele. Felmerülhet a kérdés, hogy van-e különbség közöttük?
A német Táplálkozási Kompetencia Központ (KErn) szerint színtől függetlenül minden paprika egészséges, a tápanyagtartalmuk között azonban van eltérés – idézi a Rizikométer bejegyzését a 24.hu.
A piros paprikának a leghosszabb az érési ideje, ezáltal több C-vitamint és béta-karotint tartalmaz a többinél. A piros színű paprikában C-vitaminból 140 mg van 100 grammban, a sárgában csak 120-130 mg, a zöldben pedig 115 mg. Béta-karotinból a piros átlagosan 2,1 mg-ot, a zöld 0,5 mg-ot, a sárga már csak 0,135 mg-ot tartalmaz. K-vitaminból viszont a zöld paprikában van a legtöbb: 0,014 mg található benne, míg a piros és a sárga paprikában csak 0,005 mg.
A KErn szerint mindez azonban nem jelenti azt, hogy csak piros paprikát kellene fogyasztanunk – a legfontosabb, hogy sokféle gyümölcsöt és zöldséget együnk, és a szezonnak megfelelően váltogassuk ezeket – olvasható.