Hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiáll a német gazdák mellett

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kedden közzétett nyílt levelében állt ki a német gazdatársadalom mellett.

Mint írták, a német kormány országának egyik gazdasági és egzisztenciális sarokkövét, a fenntartható, válságálló és megbízható élelmiszerellátást rombolja.

Emlékeztetnek: nemrég egyhetes gazdademonstrációs akció kezdődött, amely során a gazdatársadalom, elégedetlenségét kifejezve, Németország nagy részét hosszabb-rövidebb időre lebénította.

Forrás: pxhere.com

A NAK egyetért a német gazdákkal, és kitartó érdekérvényesítésre buzdítja őket. A magyar gazdatársadalom teljes mértékű szolidaritásról és támogatásról biztosítja a német gazdákat – írták.

Felhívják az európai döntéshozók figyelmét, hogy a most zajló tüntetések alkalmával lássák meg végre az ésszerűtlen zöld intézkedéseik és a gazdákra nehezedő klímavédelmi nyomás okozta veszélyt, amely az egész európai uniós gazdatársadalmat is veszélyezteti, különös tekintettel arra, hogy bizonyos német politikusok már egységes, mezőgazdasági dízelekre vonatkozó szabályokat szorgalmaznak Európa-szerte.

Nyílt levelében a NAK felidézi, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek korlátlan behozatalával az Európai Unió vezetői „már válságba taszították a magyar és a közép-európai mezőgazdaságot”. Az ezermilliárdos kárt szenvedett magyar gazdatársadalmat az ukrán termékek piacrombolásától csak a – saját, állami hatáskörben bevezetett, de uniós szinten is szükséges – behozatali tilalom védheti.

A NAK üdvözli a magyar kormány példamutató elkötelezettségét a magyar gazdatársadalom mellett. A magyar kormány a gazdákat többféleképpen támogatja, például fenntartja a gázolaj jövedéki adó visszaigénylési lehetőségét, ezzel is biztosítva a szektor versenyképességét, miközben az éghajlati, környezeti és állatjóléti kihívásokra is innovatív választ ad a megfelelő támogatási programokkal.

A magyar kormány gazdaságpolitikai józansága és gazdatársadalom melletti elkötelezettsége példa a német szövetségi kormányzat számára is – írta nyílt levelében a NAK.

agrotrend.hu / MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés