Hírek

A nagyhét a Húsvétra való felkészüléssel telt – heti hírösszefoglaló

A Nébih ismét meghirdeti a Húsvét zöldítő pályázatát, amely az élelmiszerpazarlás megelőzését célozza az ünnepi időszakban. Megjelent az ágazat Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv szerinti támogatási programja a méhészek számára, amely segítheti a méztermelést. Hamarosan társadalmi egyeztetésen kerül az Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet, ami a gazdaságátadás folyamatának megkönnyítését célozza. A TulipGarden kertek idén korábban nyitottak meg, így már Húsvétkor is élvezhetők a tavasz népszerű virágai országszerte. Heti hírösszefoglaló.


Ismét Húsvét zöldítő pályázatot hirdet a Nébih

Az év egyik legszebb ünnepéhez közeledve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja ismét meghirdeti az immár hagyományosnak számító Húsvét zöldítő pályázatát, amelyre április 5-ig várják a pályaműveket. A három kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közepette, a népszokások, a családi hagyományok követése mellett szempont legyen az élelmiszerpazarlás megelőzése is.


Az idei évtől a március 25-e a Magyar gyümölcs tájfajták napja

Termesztett növénykultúráink genetikai diverzitásának megőrzése elemi érdeke a hazai mezőgazdaságnak. Ide tartoznak a Kárpát-medencében régóta előforduló gyümölcs tájfajták, melyek alkalmazkodóbbak és ellenállóbbak a klíma- és ökológiai változásokkal szemben. Ezen tájfajták genetikai sokféleségének megőrzésére hívja fel a figyelmet ezentúl a Magyar gyümölcs tájfajták napja.

 


A fiatal gazdáknak ma számos kihívással kell szembenézniük

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb videóinterjút tett közzé, melyben Manuel Maja fiatal gazdálkodó az éghajlatváltozással járó kihívásokhoz való alkalmazkodás és a fenntartható termelés fontosságára hívja fel a figyelmet, felvázolja továbbá, hogy milyen kihívásokkal kell ma szembenéznie a gazdálkodóknak.


Drónbemutatót tartottak Mezőhegyesen

A digitális kihívásokról és megoldásairól is tartottak előadásokat és bemutatókat Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén a napokban. A drónbemutatón résztvevő majd félszáz érdeklődő közelről és működés közben is megnézhette a Mezőhegyes környéki földeken használt drónokat.


Indul a méhészeti ágazat idei támogatási programja

Több mint 3 milliárd forintban részesülhetnek a méhészek, megjelent az ágazat Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv szerinti támogatási programjának rendeleti szabályozása – jelentette be keddi közleményében Nagy István agrárminiszter. A források tovább segíthetik a méhészek munkáját és a méztermelést. A támogatási kérelmeket első körben május 6-ig lehet benyújtani.


Társadalmi egyeztetésen az „Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet”

Hamarosan a Parlament elé kerül elfogadásra az Egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet, amely a gazdaságátadás folyamatának megkönnyítése érdekében több ponton módosítaná az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) és a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) rendelkezéseit.


Folytatódik az öntözésfejlesztés támogatása

A gazdálkodókat támogatni kell abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz és egyben növelni tudják a nagyobb hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztését.


A zöld átállás nem lehet sikeres zöld innováció nélkül

A körforgásos gazdaságra való átállás és a zöld átállás nem lehet sikeres zöld innováció nélkül – mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára szerdán Miskolcon, a Közös ügyünk a zöldenergia címmel rendezett sajtótájékoztatón.


Békepárti és gazdabarát európai politikára van szükség

Mára 156 ezer gazdálkodó összesen több mint 460 milliárd forint támogatáshoz jutott a tavalyi egységes kérelmeik után – mondta a Polgári Est rendezvénysorozat csépai állomásán Feldman Zsolt. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette azt is, hogy már több mint 5000 gazdálkodó igényelte a kiemelt állami kamattámogatással működő Agrár Széchenyi Kártya MAX+-t, ezzel hozzájutva mindössze 5%-os kamatköltségű hitelfinanszírozáshoz.


Először osztották ki hazánkban az Agrármarketing-díjat

Először osztották ki hazánkban az Agrármarketing-díjat, melyre több kategóriában pályázhatott az agrárvilág szinte összes szereplője. Az Agrotrend Csoport által alapított elismerést olyan cégek képviselői vehették át, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az utóbbi időszakban az agrármarketing területén, vagy az agrárvilág kreatív szellemét és újdonságait kiváló megjelenésükkel és ötleteikkel gazdagították. Elsőként a fő díjas Szomor Balázs méhészt halljuk.


A szőlősgyöröki mosolygó tulipán

A tavasz egyik első hírnöke, a leghosszabb ideig örvendeztet meg bennünket a virágaival. Nem véletlen, hogy a magyar népművészetben kiemelt helyet foglalt el, gondoljunk csak a tulipános ládára. Éppen ezért sokan azt hiszik, hogy a tulipán igazi magyar növény, de igazából a legtöbb tulipán faj Közép-Ázsiából származik.


TulipGarden: Húsvétkor is szedhetők a tavasz népszerű virágai

A meleg márciusi időjárás miatt idén hamarabb nyíltak meg a hazai TulipGarden kertek, így országszerte 10 helyen is szüretelhetünk szebbnél-szebb tulipánokat. Sőt a legtöbb helyen nárciszok és jácintok is szüretelhetők. Mutatjuk, hogy mikor lehet látogatni a TulipGarden kerteket.

 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés